Bob Savenberg doorbreekt na 23 jaar de stilte met een nieuwe single en theatertournee. “Het is begonnen met mijn jongste dochter Jade. Op een avond vroeg ze mij wat ik te maken had met Clouseau. Bij mij thuis hangen er geen gouden of platina platen. Ik doe dat niet, omdat ik daar ook niet mee wil uitpakken. Ze vroeg me welke Clouseau-nummers ik heb geschreven en toen ik haar vroeg welke ze kende, bleef ze steken bij ‘Anne’. We zijn toen samen op YouTube wat liedjes gaan zoeken en dan kom je snel bij filmpjes uit de jaren negentig met uitsluitend gillende tieners (lacht). Mijn dochter was kei verschoten: ‘Papa, eigenlijk was jij vroeger een echte popster?’, waarop we smakelijk lachten. Maar toen ze mij een paar ogenblikken later de vraag stelde waarom ik gestopt ben met liedjes schrijven, moest ik haar het antwoord schuldig blijven.
Samenwerking
Die avond hebben we lang gebabbeld en toen we gingen slapen heb ik nog lang liggen worstelen met haar eerlijke vraag. De volgende dag heb ik mij een piano besteld. Samen met Bram Van Den Berghe (Bram & Lennert, Niels Destadsbader) en Manu Huylebroeck (Rick De Leeuw, Mathias Vergels) hebben we op 72 uur tijd 3 nummers in elkaar gestoken. Het eerste resultaat van de samenwerking met deze 2 bijzonder getalenteerde ‘jonge wolven’ is ‘Liefde van mijn leven’. De nieuwe single is de voorbode van nog meer nieuwe muziek en de theatertournee, ‘Van ‘Brandweer’ tot ‘Swentibold’’. Het verhaal achter de songs gaan we van januari tot maart 2022 met ons drieën in de culturele centra vertellen. Dit is inderdaad het begin van mijn derde muzikale leven. Nooit gedacht dat ik zoiets in aanloop naar mijn 60ste verjaardag nog zou meemaken. Zalig!”, zegt Bob Savenberg enthousiast.
Andere dingen
Als drummer en songwriter stond hij mee aan de wieg van Clouseau. Ook na zijn avonturen met de broers Wauters scoorde hij met Stef Bos en ‘Breek de stilte’ een dikke nummer 1-hit. Na de gesmaakte soloalbums ‘Graag traag’ (1993) en ‘Vuur en vlam’ (1997) doofde het muzikale vuur. “Ik ben gestopt met zingen, omdat ik met andere dingen bezig was. Ik heb een websitebedrijf gehad, een reclamebureau en nog van alles. Mijn dagen waren zo goed gevuld dat er geen tijd meer was om muziek te maken. Op het moment dat ‘Vuur en vlam’ uitkwam, was mijn vader gestorven, en dat is iets waar ik 2 jaar niet goed van ben geweest. Dat heeft destijds enorm op mij gewogen”, zegt de man die geboren werd in Sint-Genesius-Rode. Maar die ondertussen al vele jaren in Schepdaal woont.
Theatertournee
Niet alleen z’n dochter Jade zette Bob aan het nadenken. simultaan was er ook nog de vraag van Manu Huylebroeck. “Die belde mij op een dag met de vraag of ik geïnteresseerd was om mee te werken aan een Clouseau-tribute. Niet met de broers, maar wel met de mensen die ooit eens hebben meegespeeld, zoals een Jan Hautekiet. Manu was zo overtuigend dat ik toehapte. Toen we keken naar de nummers die ik zou spelen, schrok ik er zelf van dat ik er meer dan 50 heb gecomponeerd. Daarvan waren de overgrote meerderheid voor Clouseau. Al lachend zei ik: “Manu, misschien moeten we met ons twee een theatertournee doen en dan vertel ik het verhaal achter de songs.
Nederlands gehuchtje
Dat is niet altijd autobiografisch zegt Bob Savenberg, maar de meeste van mijn songs beginnen wel met een concrete ervaring. ‘Swentibold’ is ontstaan toen wij in dat Nederlandse gehuchtje met Clouseau moesten optreden. We begonnen te lachen met de oorkonde die tegen de muur hing: ‘Welkom in het land van Swentibold’. De eerste strofe van het nummer is echt gebeurd. De rest heb ik er bijgehaald. Dus ik zei tegen Manu, die naast muzikant, songwriter en zanger ook nog bij het boekingskantoor Maandacht werkt: Als er interesse is voor zo’n theatertournee en je hebt 5 culture centra, dan mag je mij bellen. De dag erna belde hij: Bob, ik heb er er al 6. Vanaf dan is het verhaal beginnen cumuleren. Omdat 3-stemmig beter klinkt, hebben Manu en ik Bram Van Den Berghe aangesproken en voor we het wisten waren we plezier aan het maken. Ondertussen had ik platenbaas Hans Kusters aan de lijn. Langs de neus weg vertelde ik hem waar we mee bezig waren en hij reageerde meteen enthousiast: “Nou, dan gaan we toch een plaatje maken.”
Liefde van mijn leven
Het klinkt misschien vreemd, maar door corona ben ik anders naar het leven gaan kijken. Ik heb een pak ballast overboord gegooid en eindelijk een richting gevonden die ik wil uitwandelen. Ik heb een paar moeilijke jaren achter de rug, maar ondertussen zit ik al meer dan een half jaar ontzettend goed in mijn vel. Als alleenstaande vader gaat mij dat wonderwel goed af en dat zeg ik met veel respect voor mijn ex-partners. Ik heb mijn draai gevonden door mij te laten omringen met de juiste mensen. ‘Liefde van mijn leven’, mijn eerste nieuwe solosingle, gaat over de liefde voor mijn piano. Ik heb die echt waar herontdekt en zing ook letterlijk dat het terug tijd is om te gaan spelen. Ik ben heel benieuwd naar de reacties op de song en vooral hoe die wordt onthaald. Ik schreef de song samen met Yannick Fonderie.
Volgend jaar 60
Volgend jaar word ik zestig. Pas op, ik voel mij maar veertig en dat komt omdat ik de luxe heb om mij voortdurend te laten omringen met jonge mensen. Ik heb nog twee opgroeiende tieners. Manu en Bram zijn ook frisse kerels die mij jong houden, waardoor de songs en producties die we maken zo eigentijds klinken. De nummers zijn een prima opwarmer voor een nostalgische theatertournee. Die gaat volgende maand in verkoop. We hopen uiteraard dat we die een 15-tal of meer keren kunnen spelen. Dat zou heel fijn zijn. Dat wordt de volgende stap en wie weet kunnen we er in de zomer van 2022 nog een festivalverhaal aan breien met live band. Eerst de nieuwe single en ik ben heel benieuwd wat de mensen ervan gaan vinden. Spannend!”
‘Liefde van mijn leven’ van Bob Savenberg is vanaf nu digitaal beschikbaar en verschenen op het H.K.M-label van Hans Kusters. Voor meer info en de boekingen van de theatertournee, kan je terecht op www.maandacht.be