Hoelang mogen kinderen gamen en welke grenzen moet je bewaken?
Recent organiseerde de Gezinsbond nog een voordracht over gamende kinderen. Gamende kinderen zitten soms te lang voor hun beeldscherm gekluisterd, krijgen er soms geweld te zien en kunnen er zelf het slachtoffer worden van cyberpesten. Ouders doen er goed aan om de speel- en rusttijden te bewaken en na te gaan of games al dan niet geschikt zijn voor hun kind.
Beeldschermtijd beperken
Voortdurend naar een beeldscherm kijken is ongezond. Niet alleen gaan de ogen er snel op achteruit, maar bovendien kan het ook voor slaapproblemen, rugklachten en nekklachten zorgen. En wanneer je voor een beeldscherm zit, beweeg je niet, wat net voor een jong kind heel belangrijk is. Daarom is het in de eerste plaats de taak om de beeldschermtijd per dag te beperken. Dat gaat dan niet alleen over gamen, maar bijvoorbeeld ook over het tv-kijken of het appen.
Onthoud vooral dat de cijfers best wel tegenvallen. Kinderen tussen vier en acht jaar mogen maximaal éér uur per dag voor een televisiescherm spenderen. Vanaf acht jaar geldt een maximum van anderhalf uur per dag. En vanaf het twaalfde levensjaar kan je zelfs al twee tot drie uur per dag naar een beeldscherm staren. Dat geldt ook voor volwassenen.
Speel- en rusttijden
Niet alleen mogen kinderen per dag niet te veel naar een beeldscherm kijken, bovendien is het voor jonge kinderen ook geen goed idee om langdurig naar een beeldscherm te staren. Voor kinderen jonger dan zes jaar geldt dat ze nooit langer dan 15 minuten aaneensluitend naar een beeldscherm mogen kijken. Voor kinderen tussen zes en acht jaar geldt een maximum van 30 minuten per keer. Langere gamesessies zijn voor deze leeftijdsgroepen dus sowieso uit den boze. Jullie kunnen perfect even samen gamen, maar dan is het weer tijd voor de kleurboeken of om te ravotten in de tuin.
Niet alle games zijn geschikt voor kinderen
Natuurlijk is het wel prettig als je een hoertje kan oppikken in een gestolen wagen om ze vervolgens levenloos in een donker steegje achter te laten, maar je snapt best wel dat niet meteen is wat je je achtjarige moet voorschotelen. Een goede indicator is de PEGI-leeftijdsclassificatie. Op de gamehoesjes is steeds met symbolen weergegeven wat er in het spel aan bod komt. Vaak gaat het dan over seks, drugs, grof taalgebruik of zelfs gokken. Op basis hiervan wordt vervolgens weergegeven vanaf welke leeftijd het spel geschikt is. Dit geeft enkel een indicatie op het vlak van de geschiktheid van het gebeuren, maar niet over de benodigde vaardigheden of de moeilijkheidsgraad van het spel.
Bovendien blijft het natuurlijk gaan om een indicatie. Zo kan je Fortnite volgens de PEGI-leeftijdsclassificatie reeds spelen vanaf 12 jaar. Toch waarschuwen ze er bij Technika10 voor om het spel niet te laten spelen door kinderen die nog op de lagere school zitten. Uiteindelijk komt er vrij veel geweld aan bod en is het toch de bedoeling om 99% van de spelers uit te schakelen. Daarnaast is het spelletje extreem verslavend en dat is dan weer iets waar de PEGI-leeftijdsclassificatie geen rekening mee houdt. Bekijk daarom zelf altijd even enkele beelden van het spelletje, probeer het eventueel zelf uit en lees wat andere ouders erover te vertellen hebben alvorens je het aan je kind voorschotelt.