Stilzitten in coronatijden is nefast voor het lichaam
Door de coronamaatregelen is bewegen voor velen een stuk lastiger geworden. Sommigen ruilen hun wekelijkse portie tennis nu in voor extra lange fietstochten, maar in Nederland zien we dat de fitheid in coronatijden snel afneemt. In België is dat waarschijnlijk niet anders. Voor wie opgenomen wordt op intensieve zorg is het al helemaal problematisch.
Snelle achteruitgang van de fitheid
Eerder gaf inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels aan dat de fitheid ongeveer met 1% afneemt als je een dag helemaal niks doet. Dit wel wanneer je volledig bedlegerig bent, bijvoorbeeld door een opname in het ziekenhuis. Klus je nog steeds in en om de woning of ben je nog aan het trainen met een dumbbell van bijvoorbeeld Betersport, dan zal het effect van een dagje niet-sporten natuurlijk niet zo groot zijn. Wie daarentegen drie weken bedlegerig is, ziet zijn fitheid drastisch afnemen. De gevolgen zijn vergelijkbaar met een veroudering van 30 jaar. Herstellen is dan een proces van zeer lange adem.
Effecten het grootst voor topsporters
Wie sowieso al niet te veel sport, zal van de dagen in thuisquarantaine minder snel de fysieke gevolgen merken. Een procent achteruitgang is voor topsporters natuurlijk een grotere terugslag dan voor wie wekelijks eens naar de fitness gaat. In de andere richting geldt het omgekeerde: topsporters hebben over het algemeen een groter hart waardoor ze het verlies aan fitheid sneller kunnen compenseren.
Als hobbysporter die niet bedlegerig is, hoef je je bij al dat thuiszitten dus nog niet meteen zorgen te maken. De voorwaarde is dan wel dat je ook je calorieopname reduceert en niet naar alcohol of ongezonde voeding grijpt. Desondanks kan ook jij na ongeveer twee tot drie weken merken dat je algemene conditie achteruit begint te gaan.
Fitnesscoach Dirk Janssens gaf bij AVROTROS aan dat het volstaat om een enkele keer per week je lichaam een goede sportieve opdoffer te geven met een full body work-out. Daarvoor hoef je niet eens buiten te komen en dat kan je zelfs op je terras. Gewoon even een goede kettlebell online bestellen en je hoeft de deur niet meer uit om fit te blijven.
Gevolgen van sedentair gedrag beperken
De Katholieke Universiteit Leuven heeft een aantal aanbevelingen gepubliceerd die je maar beter in acht neemt. Het belangrijkste is dat je doorheen de dag blijft bewegen, al is het maar om even te stofzuigen of om al wandelend te telefoneren. Sta ook gewoon af en toe recht. Ze geven de voorkeur aan ongeveer twee uurtjes per week conditietraining, in combinatie met kracht- en uithoudingstraining.
Helemaal binnenblijven hoef je overigens niet te doen, tenzij je natuurlijk ziekteverschijnselen vertoont. Af en toe eens een wandeling in de buitenlucht, met de blote armen in de zon, kan je alleen maar goed doen. Zowel mentaal als fysiek. Dat gaf ook een van onze 9 ministers van gezondheid aan. Daarbij voldoende afstand houden van anderen en drukke plekken vermijden, blijft wel de boodschap.
Als je ten slotte vermoedt besmet te zijn, is het volgens sportarts Tom Teulingkx geen goed idee om intensief te sporten. Stevige fysieke inspanningen zorgen ervoor dat het hart sneller slaat, waardoor het risico groter is dat het virus zich aan de hartspier vasthecht. Voldoende rusten en je lichaam de tijd geven om het virus te bekampen, is het belangrijkste advies.
Ook in ziekenhuizen doen ze het nodige
Acteur Axel Daeseleire werd in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Bij VTM Nieuws gaf hij aan dat hij maar liefst 11 kilogram kwijt raakte. Volgens Axel zelf allemaal spieren en geen vet. Het klopt inderdaad dat de gevolgen het grootst zijn voor patiënten die in een kunstmatige coma worden gebracht. Dat gaf eerder ook dokter Jasperina Dubois van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt al aan: “De spieren zijn helemaal weggeslonken. Sommige patiënten kunnen amper hun hand bewegen.”
Daarom doen artsen er alles aan om de gevolgen al tijdens de behandeling te beperken, zelfs als ze nog niet eens weten of de behandeling überhaupt een positief resultaat zal hebben. Er wordt steeds getracht om een minimumniveau te hanteren waarbij ze toch nog een aantal therapieën kunnen ondergaan. Eventueel worden patiënten passief behandeld om het spierverlies te beperken.
Hoe dan ook staat hen nadien een lange revalidatie te wachten. Een gemiddelde patiënt heeft een maand nodig om te revalideren van een week op intensieve zorg. Veel coronapatiënten die op de intensieve zorg terechtkomen, liggen er drie tot vijf weken en kunnen nog niet meteen aan de revalidatie beginnen. Een maandenlang herstelproces dringt zich op.