Voedsel veilig barbecueën, zo doet u dat ?
De tijd van de barbecue is weer aangebroken, het zal u vast niet ontgaan zijn: de rookwolken dalen weer neer over menig postzegeltuintje, dat betekent snel de ramen en deuren sluiten als u niet tot ’s avonds laat in de houtskool walmen wil vertoeven. Niet iedereen is bekend met de gas-barbecue, of vindt nu eenmaal vlees gegrild boven houtskool lekkerder. De voordelen van de gas-barbecue zijn toch wel groot: er hoeft niet een half uur van te voren de kolen aangestoken te worden om deze op volle kracht te laten smeulen. Er ontstaan geen grootse rookdampen bij de gas-barbecue en het vlees is nagenoeg even lekker (oké, de typische gerookte smaak ontbreekt ietsjes). Na gebruik zet u gewoon de pitten uit en bent u direct van rookwalmen af.
Maar hoe zit het eigenlijk met de voedselveiligheid omtrent barbecueën? Wat zijn de aandachtspunten? Want u moet er toch niet aan denken dat u, uw vrienden of familie met buikkrampen naar huis toe gaan, of nog erger: de volgende dag hondsberoerd opstaan.
Barbecueën en voedselveiligheid
Veilig barbecueën begint met het maken van een planning en inventarisering.
- Hoeveel personen komen er?
- Welk vlees hebt u nog in de vriezer en wilt u gebruiken?
- Zijn alle sauzen nog op de juiste datum?
- Haal het vlees één dag van te voren uit de vriezer wat u wilt gebruiken. Laat dit rustig ontdooien in de koelkast, op een bordje geplaatst op de onderste trede.
- Maak een boodschappenlijst voor alle benodigdheden, haal dit zo dicht mogelijk op de datum van het barbecue festijn.
- Bekijk van te voren de folders, bijvoorbeeld de Delhaize folder op acties, zo kunt u een juiste planning maken. Pak in de supermarkt als laatste de vleeswaren uit de schappen.
- Na het boodschappen doen keert u direct huiswaarts om te waarborgen dat het vlees goed gekoeld aankomt.
- Zet de koelkast op de koudste stand, zo blijft het vlees op 4 graden.
Bereiding van rauw vlees
Hoe kunt u het beste rauw vlees bereiden tot overheerlijke barbecue hapjes?
- Gebruik één snijplank uitsluitend voor rauw vlees.
- Was uw handen voordat u begint.
- Bewerkt u rauw vlees, plaats het hierna direct weer in de koeling afgedekt met vershoudfolie. Plaats op de onderste trede.
- Telkens wast u uw handen en de snijplank voordat u nieuw vlees bewerkt.
Overige voeding bewerken
- Rauwkost snijdt u op een andere snijplank.
- Plaats rauwkost eveneens direct weer in de koeling.
- Doe geen slasaus/dressing over de salade.
Tijdens het barbecueën
U houdt de regie in handen over het vlees. Haal telkens alleen die vleeswaar uit de koeling die u direct zult gebruiken. Stal geen vlees buiten uit, en leg het vooral niet naast de barbecue; vlees kan snel opwarmen (in de zon .. naast de barbecue ..), waardoor de bacteriëngroei in rap tempo kan toenemen.
Sauzen (vooral op mayonaise basis) houdt u te allen tijde weg uit de zon. Deze sauzen zijn snel bederfelijk. Want niet alleen verkeerd gebruik van rauw vlees kan ziekte opleveren, eveneens de sauzen vormen een gevaar bij verkeerd gebruik. Sauzen kunt u tijdelijk gekoeld houden door deze te plaatsen in een bak met ijsklonten, of in een koeltas.