Hallenaar Marc Reniers wordt prins van Kortrijk
De carnavalsstad Halle zendt zijn carnavalszonen uit, zoveel is duidelijk. Vraag is natuurlijk hoe een Hallenaar erin geslaagd is om aan de andere kant van het land de sjerp en de steek in de wacht te slepen. Marc Reniers: “Ik heb eigenlijk alles te danken aan keizer Dieter I van Kortrijk, sinds mensenheugenis de partner van Hallenaar Geert Vanhassel. Door de vriendschap zijn ook verschillende Halse vrienden regelmatig in Kortrijk carnaval gaan vieren. Daar ontmoette ik zo’n 10 jaar geleden de sympathieke mensen van de Orde van de Vlasch’aard. Dat is een carnavalsvereniging met voornamelijk dove leden. Voor hen is carnaval de gelegenheid bij uitstek om de kloof te dichten met de horende medemensen. Door keizer Dieter I van Kortrijk, van wie de beide ouders trouwens doof zijn, ben ik ook lid geworden van deze Orde van de Vlasch’aard. En tot mijn grote verbazing werd ik door het bestuur voorgedragen om prins van Kortrijk te worden”.
Officiële plechtigheid in stadhuis van Kortrijk
In tegenstelling tot in Halle is er in Kortrijk geen prinsenverkiezing. Je wordt er dus aangesteld tijdens een officiële plechtigheid door de bevoegde schepen in het stadhuis. En er zijn nog wel meer verschillen met het carnaval in Halle. Marc Reniers: “Het hoogtepunt van carnaval vieren ze tijdens de zomer. De stoet in Kortrijk had trouwens een hoog Braziliaans sambagehalte maar die werd enkele jaren gelden vervangen door een exotisch carnavalfestival eind juli. Maar dat neemt niet weg dat de aanstelling in het stadhuis tijdens de vastenperiode gebleven is en uiteraard bouwen we ’s avonds ook een feestje in het cultuurcentrum De Troubadour van Bissegem. Door mijn aanstelling zullen er dit jaar trouwens aardig wat Hallenaren naar Kortrijk afzakken maar anderzijds zal ook de officiële Kortrijkse delegatie zijn opwachting maken in de carnavalsstoet in Halle op zondagmiddag”.
We slopen muren tussen doven en horende zotskappen.
Uiteraard is het geen sinecure om een dovenvereniging te vertegenwoordigen als je hun taal niet spreekt. Maar op dat vlak heeft de prins zich helemaal ingewerkt. Marc Reniers: “Mijn doventaal is al beter dan mijn West-Vlaams (glimlacht). Het eerste woordje dat ik leerde was trouwens ‘een pintje’ (steekt glimlachend zijn pink in de hoogte). Deze taal vraagt een groot inlevingsvermogen maar ook creativiteit. En eenmaal helemaal ondergedompeld, begrijp je deze taal vrij snel. Een deel van mijn toespraak zal ik trouwens in de doventaal verzorgen, voor het overige doe ik een beroep op een tolk. De doventaal is dus geen barrière, wel integendeel… We slopen op zo’n carnavalsfeest in Kortrijk de muren tussen de dove en horende zotskappen”.
Wie er bij wil zijn, wordt op 23 februari verwacht om 15u55 in het stadhuis van Kortrijk. Nadien volgt een receptie op het stadhuis en ’s avonds om 18u44 is er een carnavalshappening met dinner & show in OC De Troubadour in Bissegem (Kortrijk). Meer info vind je op de Facebookpagina van de Vlasch’aard.