De Kleppe, een pionier in vakanties voor personen met ASS
De Kleppe, een aangenaam vakantieverblijf met een ideale ligging: de Vlaamse Ardennen. Naast hun ruime aanbod voor mensen die fysiek, financieel en sociaal kwetsbaar zijn, wil De Kleppe zich ook toespitsen op personen met autisme. In mei 2018 behaalde De Kleppe als eerste vakantieverblijf het autismevriendelijk logo. Anno 2019 wil het verblijf kwaliteitsvolle en toegankelijke vakanties aanbieden aan personen met een autismespectrumstoornis (ASS).
Vrijwilligers
Coördinator Robin Ronsyn heeft samen met een team van enthousiaste vrijwilligers en deskundigen en met de financiële steun van Firma De Nul, De Lions Club Geraardsbergen, Kiwanis Zottegem en 51 club Geraardsbergen ruimtes omgevormd tot snoezel- en time-out ruimte die vakanties zorgeloos doen aanvoelen.
Structuur en routine
Personen met ASS hangen sterk vast aan structuur en routine. Op vakantie gaan staat gelijk aan een nieuwe situatie waar alle vertrouwde structuur en voorspelbaarheid wegvalt, aan een plaats waar nieuwe prikkels, nieuwe regels en dus ook veel stress plaatsvindt. De Kleppe hecht daarom extra veel belang aan deze gasten door zich aan te passen aan hun noden. Enkele gerealiseerde aanpassingen zijn de prikkelarme kamers, kleurencodes op deuren, Sclerapictogrammen, visualisaties, duidelijke communicatie en een belevingsaanbod op maat. Daar houdt De Kleppe het echter niet bij. “Wij zijn bijzonder trots om met onze werking rond autisme naar buiten te kunnen komen. Het is onze ambitie hét toonvoorbeeld te worden voor ASS binnen de toeristische sector”, stelt coördinator Robin. “Daarvoor gaan we uit van een geïntegreerde aanpak waarbij we onze hele werking betrekken. We vormen onze werknemers en vrijwilligers zodat ze op gepaste manier met deze bijzondere vakantiegangers kunnen omgaan en doen de nodige aanpassingen qua dienstverlening en infrastructuur.”
Inhuldiging Snoezelruimte en Time out (foto’s)
Op 16 februari voor de aanvang van ‘De Kleppetoeren’, de grote opendeurdag van De Kleppe, werd de Time out ruimte en de Snoezelruimte ingehuldigd. Onder impuls van Firma De Nul heeft De Kleppe de laatste maanden verdere stappen kunnen zetten in kader van vakanties voor personen met ASS. “Met deze steun hebben we expertise kunnen binnen halen, enkele structurele aanpassingen kunnen doen, social scripts ontwikkeld en enkele cruciale aankopen kunnen realiseren.”, vertelt Robin. “Daarnaast hebben we ook 2 concrete projecten gerealiseerd binnen dit autisme – traject, waar we deze week de laatste hand aan hebben gelegd en die we tijdens ‘De Kleppetoeren’ aan het grote publiek hebben voorgesteld. De Time out ruimte werd ingericht dankzij de financiële steun van de ‘51 Geraardsbergen’ en de Snoezelruimte met de steun van de ‘Lions Geraardsbergen’ en ‘Kiwanis Zottegem’.
Snoezelen
“Als de Kleppe zich wil profileren als autismevriendelijk vakantiecentrum, dan kan een snoezelruimte niet ontbreken.”, stelt Robin. Het woord ‘snoezelen’ is een samentrekking van twee woorden, namelijk snuffelen en doezelen. Hierbij staat snuffelen voor een vorm van primaire activering, waarbij men actief de verschillende zintuigen zal gaan verkennen. Het gaat om een beleving van licht, geluid, geur, smaak en tast. Daarnaast staat doezelen eerder voor een vorm van overgave en ontspanning. Dit verwijst naar een eerder passief gebeuren in tegenstelling tot het snuffelen. Bij het snuffelen is er sprake van verwondering, terwijl men bij doezelen eerder een gevoel van veiligheid wil creëren.
In het algemeen heeft snoezelen een positieve invloed op het welbevinden van mensen, alsook op hun gevoel van eigenwaarde. Dit is bij mensen met autisme zeker niet minder waar. Een snoezelruimte wordt ook vaak gebruikt om een persoon met autisme tot rust te brengen en te laten ontspannen.
Om het geheel compleet te maken, kan er op De kleppe ook steeds gebruik worden gemaakt van de auti-koffer, the first aid kit vol ondersteuningsmateriaal.
Time Out
De prikkelarme kamers die aanwezig zijn in De Kleppe, waren reeds een stap in de goede richting. “Nu zijn we nog een stap verder gegaan en hebben we een ruimte omgebouwd tot een ‘time-out’ ruimte, die een veilige omgeving biedt tijdens crisismomenten”, aldus Robin. “Veel van onze doelgroepen, hebben regelmatig nood aan een ruimte waar ze zich kunnen in afzonderen om tot rust te komen, een ruimte zonder enige vorm van prikkels of aanmoediging, een ruimte veilig voor henzelf en de anderen.”
Opendeurdag ‘Kleppetoeren’, een groot succes!
Tegen de 1000 mensen maakten kennis met deze vernieuwde ruimtes en de rest van de ‘De Kleppe – site en -werking’. Meer dan 300 sportievelingen en natuurfanaten hebben aan de fietstocht of toegankelijke wandeling deelgenomen. Meer dan 400 geïnteresseerden kwamen opdagen voor de rondleidingen en demo’s en nog heel wat anderen kwamen genieten van een pannenkoek, de muziek, de zon of een drankje aan de (Gin)-bar. Gertrude De Vos werd unaniem verkozen tot vrijwilliger van het jaar.
Meer info:
De Kleppe
Everbeekplaats 4
9660 Everbeek (Brakel)
0494/ 12.98.46