Hoe deed Centrumlijst het in Haaltert?
Haaltert verkiezingen onder de loep, de Onbestuurbare fileert verder.
Campagne
Centrumlijst v Haaltert nam een vliegende start en opende de campagne met de opvallende “Wat als…”-teasers. De campagne verscheen in het straatbeeld en op facebook en lokte wel wat reacties uit. Centrumlijst slaagde erin om als eerste een aantal campagnethema’s op de agenda te plaatsen. De evenementenhal bleef hangen tot in het verkiezingsdebat.
Daarna begon Centrumlijst aan heel diffuse campagne met kandidaten die nu eens met drie dan weer met vier op affiches verschenen. De interne cohesie leek hiermee compleet verdwenen. Hetzelfde fenomeen herhaalde zich trouwens bij evenementen waar de kandidaten van Centrumlijst niet altijd als groep naar buiten kwamen.
Helemaal op het einde van “de slag om Haaltert” verloor lijsttrekker Peter De Smet zich in onbenulligheid door een ongelukkige post op facebook met een aanval op Bonifaas en door zichzelf en de liberalen voor te stellen als de herauten van de vrije meningsuiting. Hij had het over buitenstaanders in de politiek die zich kwamen moeien. Heel impulsief allemaal en weg van de focus van de campagne. Net daarvoor had De Smet ook al geen te beste beurt gemaakt op het verkiezingsdebat.
De cijfers
Verloor Centrumlijst nu de verkiezingen? Ja, maar … is het aarzelende antwoord.
In zetelaantal (7) bleef de partij status quo en wordt ze, net als zes jaar geleden, de grootste oppositiepartij. De titel van grootste partij moest ze wel afstaan aan N-VA.
Centrumlijst doet nog mee met de grote jongens en wordt hiervoor beloond door het stelsel Imperiali. De liberale partij krijgt disproportioneel veel zetels ten opzichte van het verkiezingsresultaat. Deze keer een enorme meevaller voor Centrumlijst want zes jaar geleden een serieuze tegenvaller op basis van hun toenmalig resultaat.
Een ander cijfer geeft dan wel duidelijk het verlies van de partij weer. 17,5% van haar kiezers zocht andere oorden op en dat plaatste Centrumlijst op een verlies van 5,67% ten opzichte van 2012. De partij vertegenwoordigt nog 21,93% van de Haaltertse kiezers.
Traditioneel deelt de Centrumlijstkiezer graag naamstemmen uit. Van alle partijen die deelnamen aan de verkiezingen scoort Centrumlijst hierop het hoogst. Niet verwonderlijk dus dat kandidaten op de Centrumlijst goed scoren in de ranglijst van naamstemmen. Een ander cijfer, de personificatiegraad, geeft aan dat amper 45% van de kiezers van Centrumlijst zijn vertrouwen geeft aan Peter De Smet. Geen enkele andere lijsttrekker haalt een dergelijke lage score. Nathalie Meganck haalt als enig running mate een score die vergelijkbaar is met die van de lijsttrekker. Centrumlijst staat er dus wel in de breedte, maar mist een scorende spits die het verschil kan maken in het laatste kwartier van de wedstrijd.
De fractie
Centrumlijst brengt, ondanks de “Resetandgo” geen vernieuwing in de fractie en dat wordt op termijn een probleem voor de partij. Met zes oudgedienden en een bankzitter uit de vorige legislatuur waait er geen frisse wind door de gelederen. De eerste opvolger, ex-schepen en zelfverklaard kandidaat-schepen Dany Van den Steene, werd door liberale kiezers pijnlijk afgewezen.
Het wordt uitkijken wie de partij zal aanduiden als fractieleider. Een niet onbelangrijke functie met een grote visibiliteit want de fractieleider zal de meerderheid het vuur aan de schenen moeten leggen.
Dat Willy Impens, Koen Vijverman of Marc De Schutter het fractievoorzitterschap zullen toebedeeld krijgen lijkt weinig waarschijnlijk. Peter De Smet komt gehavend uit de kiesstrijd met een slecht resultaat als lijsttrekker en heeft de facto de verkiezingen verloren voor zijn partij. Meestal zet de verliezer een stap opzij en wordt de fakkel doorgegeven.
Oud-burgemeester Roger Coppens nam in de praktijk al het fractieleiderschap waar na het vertrek van Willy Michiels, maar mist de gave om de boel op stelten te zetten en de kachel op te poken als het echt nodig is. Misschien treden Nathalie Meganck of Sofie Coppens eindelijk naar voor als leading ladies van Centrumlijst?