Irakese vluchtelinge Luna Batota krijgt tiende Ebbenhouten Spoor van N-VA
De Ebbenhouten Spoor was dit jaar toe aan zijn tiende editie en ging ditmaal naar de Irakese vluchtelinge Luna Batota. Luna werd door N-VA-secretaris Louis Ide voorgedragen omdat ze zich inzet voor huiswerkbegeleiding van kansarme kinderen in Brussel en voor het lot van de christenen in het Midden-Oosten. N-VA-secretaris Louis Ide vertelde haar levensverhaal aan de talrijke N-VA’ers die in Hasselt verzameld zijn voor de jaarlijke fractiedagen.
Luna Batota was negen toen ze in 2001 uit Irak wegvluchtte met haar mama nadat haar vader was opgepakt door het regime van Saddam Hoessein. Ze studeerde Biomedische wetenschappen en is verbonden aan de onderzoeksafdeling van een groot geneesmiddelenbedrijf. Louis Ide prees vooral haar inzet voor kansarme kinderen in Brussel: “Samen met een vriendin stichtte ze de vzw Ladder’op, die zorgt voor huiswerkbegeleiding en buitenschoolse activiteiten. Luna en haar vriendinnen hebben het begrepen: bied kinderen kansen door hen te begeleiden, als ze taal onder de knie hebben, is veel mogelijk en kunnen ze hun talenten ontplooien.”
N-VA-voorzitter Bart De Wever brak nogmaals een lans voor een migratiemodel naar Australisch en Canadees voorbeeld, waarbij hij onderstreepte dat er onder deze regering meer humanitaire visa werden toegekend: “Via humanitaire visa doen wij ook een bijzondere inspanning voor de christenen in het Midden-Oosten. Irak had 15 jaar geleden nog anderhalf miljoen christenen, vandaag blijven er nog een half miljoen over. Ze zijn op de vlucht in eigen land, of ze zijn naar Europa gekomen. IS heeft een genocide gepleegd op religieuze minderheden. Daarvoor zullen wij nooit wegkijken.”
Luna Batota kwam er in haar dankspeech ook op terug. Als Syrisch-orthodoxe christen is ze lid van het “Steuncomité voor Oosterse christenen”. “Mijn leven is intussen ‘hier’, maar ik wil de christenen ‘daar’ niet aan hun lot overlaten, we moeten blijven bouwen aan vrede”, zei ze. Batota treedt in de voetsporen van Assita Kanko en Darya Safai, die samen met nog heel wat oud-laureaten zoals Svetlane Bolshakova en Pedro Brugada aanwezig waren voor deze jubileumeditie
(Foto: N-VA)