...

Blauwalgen waargenomen in Evergem

zwemmen en spelen met je hond
Zwemmen en spelen met je hond -Foto Pixabay

Blauwalgen waargenomen in Evergem, het gemeentebestuur roept op om contact met gesloten waterlopen vermijden

Op vrijdag 13 juli 2018 werd blauwalg vastgesteld in de vijver in de Reigerstraat (Ertvelde). Daarom roept het gemeentebestuur op om gesloten waterlopen (vijvers) te vermijden. Wie in contact komt met blauwalgen, kan last krijgen van irritaties, hoofdpijn of misselijkheid.

Wie in aanraking komt met blauwalgen of die bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritaties aan de ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. Spoel je in ieder geval grondig af onder de douche en neem bij klachten contact op met je huisarts.

Ook honden kunnen last krijgen van blauwalgen; laat uw hond daarom niet in water zwemmen wanneer daar blauwalgen zijn.

Meren en vijvers

Houd ook in de gaten of het water wel geschikt is om in te zwemmen. Juist in heel warme periodes heb je in stilstaand water zoals vijvers en sloten vaak last van blauwalg. Dit is zeer giftig, je hond kan hier goed ziek van worden en in sommige gevallen is het zelfs dodelijk.

Wat zijn blauwalgen?

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen (toxines) in het water terecht. Niet alle blauwalgen maken toxines aan. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
(bron zwemwater.nl)