...

4 OP DE 10 BEZOEKERS NEMEN DE TRAM NAAR SPORTPALEIS EN LOTTO ARENA

-Merksem- BIJNA 50% VERMIJDT AUTORIT TOT AAN EVENEMENTENSITE

Meer dan vier op de tien bezoekers van het Sportpaleis en de Lotto Arena vermijden verkeersproblemen en nemen de tram. Mee dankzij het combiticket met vrij gebruik van het openbaar vervoer is het aandeel van wie met de auto tot aan de zaal rijdt gedaald naar bijna 50%. Vorig jaar koos bijna een half miljoen evenementgangers voor de tram.

Nog voor de opening van de Lotto Arena in 2007 lanceerden de nv Antwerps Sportpaleis en De Lijn het combiticket, een evenemententicket dat niet alleen de toegang tot de zalen garandeert, maar ook het vrije gebruik van trams en bussen van De Lijn naar het evenement en terug. Dankzij een solidaire contributie van 0,50 euro per ticket zet de nv Antwerps Sportpaleis zelf, waar nodig, extra trams in op de lijnen naar haar evenementenhallen. De Sportpaleissite is makkelijk bereikbaar met de tramlijnen 2, 3, 5 en 6. Die zorgen voor een snelle en storingsvrije verbinding met o.a. het Centraal Station en de gratis Park & Rides  Linkeroever, Melsele, Merksem, Luchtbal en Olympiade.
4 OP DE 10 BEZOEKERS NEMEN DE TRAM NAAR SPORTPALEIS EN LOTTO ARENA - Tram 3 Merksem(Foto: Sportpaleis.be)

Gemiddeld bijna 7.000 tramgebruikers per evenement

De oproep om de verkeers- en parkeerdruk mee te helpen inperken – o.a. door de auto elders en bij voorkeur op een Park & Ride te parkeren en vervolgens met het openbaar vervoer of de fiets naar het evenement te gaan – wordt gehoord. Dat blijkt uit de cijfers die Antwerps Sportpaleis en De Lijn voor het jaar 2017 noteerden. Het aantal bezoekers dat nog met de auto tot aan de zaal komt, daalde van 64,66% in 2008 naar 50,41% in 2017. In dezelfde tijdspanne steeg het aantal gebruikers van het openbaar vervoer van 22,33% naar 41,41%. Vorig jaar stapten 485.624 bezoekers op de tram naar de Sportpaleissite, wat neerkomt op een gemiddelde van 6.682 tramgebruikers per evenement. Dat is de vijfde stijging op rij en 11% meer dan in 2012, toen nog maar 29,80% van de bezoekers de tram nam.

Dankzij de solidaire contributie van de ticketkopers kan de nv Antwerps Sportpaleis zowel voor als na het evenement extra trams inzetten bovenop het normale aanbod van De Lijn zelf. In 2017 waren er 1.027 extra ritten, wat neerkomt op gemiddeld 16 extra ritten per evenement.

Fietsgebruik blijvend faciliteren

Daarnaast levert de nv Antwerps Sportpaleis ook inspanningen om het fietsgebruik te stimuleren. Zo werd in 2014 een bijkomende stalling voor 300 fietsen voorzien, wat momenteel een totaal geeft van 400 fietsparkeerplaatsen. De bereidheid van de bezoekers om ook met de fiets te komen, bleek bij het recente concert van de Foo Fighters in het Sportpaleis in combinatie met de finale van de play-offs van Telenet Giants Antwerp in de Lotto Arena. Die avond werden bijna 1.200 fietsen geparkeerd in de ruime omgeving. Om deze reden plant het Sportpaleis bijkomende investeringen in de nabije toekomst. Zo zal samen met de overheid en de Oosterweel-intendant bekeken worden waar er in de nieuwe openbare ruimte, gekoppeld aan de nieuwe voetgangers- en fietsbrug over de Schijnpoort bij het Sportpaleis, een grote afsluitbare en overdekte fietsenstalling kan komen voor meer dan 500 fietsen.

De nv Antwerps Sportpaleis is verheugd over deze mobiliteitscijfers en ziet dat het voor 2020 vooropgestelde doel van slechts 50% autogebruikers sneller zal worden gehaald dan voorzien. De zaaluitbater is echter ambitieus en blijft nieuwe opportuniteiten zoeken en uitwerken om de mobiliteit rond de zalen zowel voor de buurtbewoners als voor de bezoekers verder te verbeteren.