...

Bijna 350 nieuwe gevaarlijke Android apps per uur

Bijna 350 nieuwe gevaarlijke Android apps per uur - gsmBijna 350 nieuwe gevaarlijke Android apps per uur. G DATA’s beveiligingsexperts waarschuwen voor toenemend dreigingsniveau voor Android

Ongeveer 72% van alle smartphones ter wereld draaien op een Android-besturingssysteem (bron: Statcounter). In het eerste kwartaal van 2017 hebben de experts van G DATA meer dan 750.000 nieuwe kwaadaardige apps voor Android ontdekt. Dit toont de toenemende dreiging voor deze besturingssystemen. De gevaren zijn het grootst bij apparaten waarop niet de Android-versie van Google zelf geïnstalleerd staat, maar de versie van de fabrikant van de telefoon. Updates van Android lopen bij die toestellen vertraging op, of worden geheel overgeslagen. De nieuwe malwarestatistieken van het eerste kwartaal van 2017 en een evaluatie van de huidige situatie zijn te vinden in het G DATA SecurityBlog.

“Verschillende online activiteiten, zoals online bankieren en shoppen worden heel veel met smartphones en tablets gedaan,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G DATA. “Maar het bedreigingsniveau stijgt. Het trage doorgeven van Android-updates door smartphone- en tabletfabrikanten speelt hier een belangrijke rol in.”

Meer dan 750.000 nieuwe samples Android-malware
De experts van G DATA telden 3.246.286 nieuwe kwaadaardige apps in heel 2016. Dit aantal lag fors hoger dan dat van 2015 (2.333.777 stuks). Voor 2017 verwachten de analisten opnieuw een nieuw record. In het eerste kwartaal alleen al ontdekte men 750.000 nieuwe malware-apps. Voor heel 2017 verwachten de experts een totaal van 3.500.000 nieuwe samples.

Beveiligingsissues voor gebruikers
Het onduidelijke updatebeleid van veel fabrikanten van Android-apparaten veroorzaakt een onnodig risico voor gebruikers. Smartphones en tablets spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van zowel zakelijke gebruikers als consumenten. Of het nu gaat om shoppen, online bankieren, of het verwerken van e-mails, het besturingssysteem dient altijd up-to-date te zijn. Een bekend beveiligingslek dat nog niet is gepatcht geeft aanvallers de kans om grote schade aan te richten. Maar voor de meeste merken smartphones en tablets geldt dat updates altijd op zich laten wachten, omdat fabrikanten hebben gekozen voor een ‘eigen’ versie van Android en meer tijd nodig hebben om patches daaraan aan te passen. In sommige gevallen worden bepaalde patches zelfs helemaal niet naar de gebruiker gestuurd.

Meer informatie over de gevaren voor Android leest u hier: https://blog.gdatasoftware.com/2017/04/29712-8-400-new-android-malware-samples-every-day

Over G DATA
IT-beveiliging is in Duitsland uitgevonden: G DATA Software AG wordt gezien als de uitvinder van antivirus. Bijna 30 jaar geleden ontwikkelde het bedrijf, dat in 1985 in Bochum werd opgericht, het eerste programma dat de strijd aanbond met computervirussen. Tegenwoordig is G DATA één van ’s werelds leidende leveranciers van IT-beveiligingsoplossingen.

Testresultaten bewijzen dat “Made In Germany” IT-beveiliging internetgebruikers de best mogelijke bescherming biedt. Consumentenbonden over de hele wereld testen sinds 2005 internet security-oplossingen. G DATA won negen van de testen van de Nederlandse Consumentenbond. Ook internationaal werden vele overwinningen behaald, waaronder in Australië, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Spanje en de Verenigde Staten.

Het productportfolio bevat beveiligingsoplossingen voor consumenten, kleine zelfstandigen, het MKB en grote ondernemingen. G DATA’s beveiligingsoplossingen zijn wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 90 landen.

Meer informatie over G DATA en zijn oplossingen is te vinden via www.gdata.nl en www.gdata.be.