Op 10 november lanceert Erfgoedcel Denderland samen met Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove een nieuwe erfgoedwebsite: www.madeindenderland.be
Vanaf dan kun je op deze gloednieuwe website het digitale erfgoed ontdekken uit de regio Denderland. In eerste instantie vind je er oude foto’s en postkaarten terug.
Per afbeelding kom je meer te weten over wat afgebeeld is, uit welke collectie de afbeelding komt etc. Maar je kunt de foto ook delen via sociale media, downloaden of voorzien van commentaar. Herken jij bijvoorbeeld iemand op een oude foto, dan kun je dat laten weten aan de beheerders van de website.
Naast foto’s en postkaarten vind je ook 129.000 krantenpagina’s terug op de website. Je kan hier namelijk een grote collectie kranten uit de regio Aalst doorzoeken en raadplegen. De oudste krant is een exemplaar van “De Standaerd van Vlaenderen” uit 1836, de recentste is “De Voorpost” van 1992. Voor een periode van zo’n 160 jaar zijn meer dan 100 verschillende krantentitels doorzoekbaar. Je kunt op woord zoeken doorheen alle krantenpagina’s.
Regelmatig kun je ook een webexpo bezoeken. Naar aanleiding van een bepaald thema of onderwerp kunnen een aantal foto’s in de kijker gezet worden. Momenteel kun je 2 expo’s ontdekken rond dorpsgezichten uit Denderleeuw en over de Sint.
De historische kaart Land van Aalst uit 1784 krijgt ook een plaatsje op de nieuwe website. Net als de tekstaffiches uit de Eerste Wereldoorlog (dit zijn muurkranten die geplakt werden ter communicatie in WO I). Beide items reiken immers breder dan enkel Aalst en dus verdienen zij ook een plek op de regionale website.
De lancering is natuurlijk nog maar het begin, want de website zal steeds worden aangevuld met nieuw materiaal. Op dit moment worden de bevolkingsregisters van Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove gescand. Zij zullen ook een plaatsje krijgen op de website, zodat je op zoek kunt gaan naar je voorouders.
Het religieus erfgoed, dat op dit moment volop door vrijwilligers wordt geïnventariseerd in de regio Denderland, krijgt op de website een plaatsje. En ook het immaterieel erfgoed zoals dialecten en tradities, die op het programma van Erfgoedcel Denderland staan, zullen hun plaatsje verwerven op de erfgoedwebsite. Op die manier wordt noest verder gewerkt aan een heuse toegangspoort tot het erfgoed uit Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede, en Ninove.
De afgelopen 2 jaar werd dus hard gewerkt achter de schermen. De website werd opgebouwd en er werd erfgoedmateriaal uit de regio gescand, ingevoerd en beschreven. De lancering is slechts het begin van een veel groter geheel. Vrijwilligers die graag een handje willen helpen, zijn altijd welkom. Zij nemen best contact op met de Erfgoedcel Denderland (053 72 32 26, erfgoedcel@aalst.be).