Veel belangstelling voor de CD voorstelling “Rebelse liederen” was er gisterenavond (donderdag 20 oktober 2016) in de gezellige theaterzaal van het CC Asse. Het was oud VVB voorzitter Guido Moons die met het voorstel kwam om alle liederen die Walter Evenepoel (rebel van dienst) geschreven had voor de talrijke manifestaties om de rand Vlaams te houden, te verzamelen voor het nageslacht door deze op CD te zetten. Dat het initiatief goed onthaalt werd bewijst de talrijke opkomst gisterenavond.
Het was de formatie Tantris of de drie stijnen (Kiekens, Desmet en Vanderheyden die muzikaal het publiek mochten verwelkomen terwijl deze een plaatsje zochten in de zaal. Het begon voor deze mannen allemaal met muziek te maken op een dorp- of wijkfeest in Lede, een tweede muzikant sloot aan daarna nog een derde en Tantris was geboren nu z’on twee decennia geleden. Na het eerste korte optreden van de Geuzen met het lied:”Boven wet en orde” was het de beurt aan presentator Wilfried Haesen. Deze verwelkomde als eerste praatgast in zijn stoel de bezieler en oud-voorzitter van de VVB Guido Moons. Die had het ondermeer over het idee en het tot stand brengen van het project.
Daarna was het Koen Huygebaert die mocht plaats nemen, Koen is artistiek coördinator van de gekende “Nekkanacht” en duivel doet al bij het ANZ, muziekjournalist met een grote voorliefde voor Nederlandstalig gezongen muziek.
Hij had het er onder meer over dat je in Vlaanderen geen echte protestzangers meer vindt en dat Nederland op dat gebied beter bediend is. Zelfs de hiphoppers van deze tijd durven het etablischment niet meer aan te vallen tot mijn groot spijt ging hij verder.
Lied voor Koen het volgende nummer van de Geuzen werd voor het eerst gezongen onder droeve omstandigheden op 30 september 2000 in het CC van Keiem bij Diksmuide. De weduwe van de in het lied bezongen Koen (Baert) was de volgende die mocht plaatsnemen op de stoel van Wilfried, ondertussen verscheen in de achtergrond een foto van de Ijzertoren. zij vertelde kort hoe haar man door de verhalen van zijn vader een overtuigd Vlaams-Nationalist werd.
Na het zingen van het lied “Onverwijld te laat” was het de beurt aan Dirk Brankaer burgemeester van Overijse. Dat was één van de voortrekkers voor de splitsing van de onzalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. In die dagen een geliefd drieletterwoord. Met een ietwat cynische en puntige tekst vertolkte Walter Evenepoel de wrevel en de onvrede die toen in Vlaanderen heerste over de onmachtige en slappe houding van de traditionele kleurpartijen in het dossier. Op de vraag of hij nog contact had met de toenmalige burgemeesters antwoordde hij enkel nog af en toe met Willy De Waele en Michel Doomst. Maar bij deze laatste voegde hij er wel aan toe dat het nu andere gesprekken zijn dan vroeger.
Kurt Ryon was de laatste in het rijtje waarmee afgesloten werd. voorganger van Tak en andere verenigingen, ook te zien op tal van betogingen om de rand Vlaams te houden en nu burgemeester van Steenokkerzeel. Veel over zijn daden die hij toen uitrichtte wou hij niet kwijt omdat sommigen nog steeds niet verjaard zijn. Hij vertelde wel dat er fijne, gewaagde maar ook onverantwoorde acties bij geweest waren. Met deze fijne man waren we aangekomen aan het moment van de avond namelijk de uitreiking van het eerste exemplaar aan Walter Evenepoel (zie foto) (met dank aan Geert De Mesmaeker voor de foto)
Samen met Tantris en De Geuzen werd er afgesloten met het lied “O Belgenland” en zo viel het doek over de CD voorstelling Rebelse liederen in Asse. Ondertussen dat ik dit artikel aan het schrijven ben hoor ik in de achtergrond de CD rebelse liederen en Walter Evenepoel met de Geuzen. Persoonlijk vind ik dat iedere rechtgeaarde Vlaming dit pareltje moet in huis halen! Was je er gisteren niet bij en je hebt toch graag deze CD in je bezit neem dan onverwijld contact op met het VVB secretariaat of ga naar hun webstek http://www.vvb.org en binnen een paar dagen kan je luisteren naar Rebelse Liederen.