...

CETA: Geraardsbergse mattentaarten op de helling

CETA: Geraardsbergse mattentaarten op de helling

Climaxi startte samen met de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart en Hart Boven Hard Geraardsbergen een actie voor het behoud van die lekkernij en tegen de bedreiging die CETA vormt. Men doet in Vlaanderen immers alsof zijn neus bloedt: vrijhandel staat bovenaan op onze agenda, maar de eigen producten komen onder druk te staan: Brussels grondwitloof, Vlaams-Brabantse tafeldruif, Geraardsbergse mattentaarten, Poperingse hopscheuten, Gentse azalea, Liers Vlaaike en Potjesvlees uit de Westhoek.

Wallonië heeft dus overschot van gelijk als het zich vragen stelt over de inhoud van dit akkoord. Wij zijn er ons van bewust dat de internationale handel méér is dan mattentaarten en azalea’s, maar ze maken een deel uit van onze identiteit, ook daar moet respect voor zijn. Als klimaatbeweging vindt Climaxi bovendien dat er méér ruimte moet komen voor handel in de korte keten en de korte afstand. Het om en weer hossen met producten over de ganse aardbol is nefast voor onze uitstoot. Voor voeding betekent het een verdere verwijdering tussen mensen en hun voedingsbronnen én verlies aan kwaliteit.

Dit debat gaat verder dan de erkenning van een aantal streekproducten. Was Vlaanderen geen regio die zich wou toeleggen op de KMO’s? Op diegenen die belastingen betalen en hard werken? Denkt men met een verdrag zoals CETA of TTIP de KMO’s te stimuleren? Of gaan deze verdragen opnieuw de supergrote ondernemingen stimuleren die op wereldschaal kunnen werken, veel winst opstrijken en nergens belastingen betalen?

Climaxi is er van overtuigd dat dit verzet tegen CETA een positieve zaak is: diegenen die zich tegen dit verdrag verzetten hebben tenminste de moeite gedaan om het uit te pluizen. De goedkeuring van dit soort van verdragen is lang een fait divers geweest waarbij een kleine politieke elite beslist en anderen gewoon volgen. Hoeveel Vlaamse parlementsleden hebben dit verdrag gelezen? Welk maatschappelijk en parlementair debat werd er van overheidswege rond georganiseerd? Kortom: diegenen die nu snel de ondertekening van het verdrag eisen doen dat omdat ze gewoon zijn om zonder enig debat of tegenspraak hun zin door te drukken. Het verzet tegen CETA is dus een zege voor de democratie.

Om deze redenen steunt vzw Climaxi, beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid erkend door de Vlaamse Gemeenschap, de actie die Geraardsbergen morgen voert aan zijn station. Tussen 7 en 9 worden 500 mattentaarten uitgedeeld aan de pendelaars en omstaanders.

mattetaarten