...

Restauratie van laatste noodwoning uit WOI

noodwoningPTS Boom restaureert samen met Belgisch leger laatste noodwoning uit WOI
Na renovatie verhuist noodwoning naar site fort van BreendonkOp vraag van de conservator van het fort van Breendonk restaureert de houtafdeling van de Provinciale Scholen voor Tuinbouw en Techniek campus Boom de laatste noodwoning uit de stad Willebroek. PTS klaart deze klus samen met het 11de Bataljon Genie van het Belgische leger.  Tegen eind 2017 krijgt de noodwoning een tweede leven op het domein van het fort van Breendonk.
Samenwerken met DefensieHet elfde Bataljon Genie is een polyvalent geniebataljon, gekazerneerd aan de Schelde in Burcht.  De militairen, die opgeleide vakmannen zijn uit de constructiecompagnie, demonteerden de noodwoning die tot voor kort in de Gezondheidstraat in Willebroek stond.

‘De leerlingen van de houtafdeling van PTS werken intussen ijverig aan de restauratie van de verschillende onderdelen.  Deze restauratie neemt waarschijnlijk het hele schooljaar in beslag. Als alles klaar is, zetten de leerlingen van PTS en het 11de Bataljon Genie de woning samen weer in elkaar op het fort van Breendonk,’  aldus gedeputeerde voor Onderwijs Inga Verhaert.

De site van het fort van Breendonk is een gepaste plaats om de noodwoning weer op te bouwen. Er is niet alleen de link met WOI, de noodwoning zal meer tot zijn recht komen naast het fort van Breendonk. Het fort is immers sinds 1996 een beschermd monument. Als alles volgens plan verloopt, zijn de werken eind 2017 afgelopen.  In 2018  viert de noodwoning haar 100ste verjaardag.

Noodwoning

Op het einde van de Eerste Wereldoorlog werden noodwoningen opgetrokken in “de verwoeste gewesten”.  Ook Willebroek maakte hier deel van uit.  Deze noodwoningen van 6m x 6m bestonden uit houten prefab elementen die snel in elkaar gezet werden.  In Willebroek stonden 142 van deze woningen.  Tot voor enkele jaren waren er nog twee exemplaren over waarvan er zelfs nog één bewoond werd.  Intussen is dus ook de laatste woning afgebroken. Eind 2017 krijgt de laatste noodwoning in Breendonk een tweede leven. De noodwoning staat op de vastgestelde inventaris van het bouwkundig erfgoed en werd opgericht door het Koning Albertfonds.