Antwerpse molens openen de deuren
Provinciale Molendagen op 28 augustus en 25 september te Antwerpen, Aartselaar, Arendonk, Balen, Boechout, Brecht, Essen, Geel, Gierle, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Lillo, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Zandhoven.
De provincie Antwerpen telt nog 8 watermolens, 28 windmolens en 1 rosmolen. Tijdens de provinciale Molendagen op 28 augustus (van 10 tot 17 uur) en 25 september (van 13 tot 17 uur) zijn ze gratis te bezoeken. Het provinciebestuur werkt actief samen met vrijwillige molenaars aan het behoud en beheer van het resterende molenbestand, zodat de molens na de restauratie in goede vorm blijven.
Molens zijn bijzonder mooi maar ook kwetsbaar erfgoed. Het is belangrijk om onze historische molens draaiende te houden, want een molen die stilstaat is al snel vatbaar voor verval. Het merendeel van de Antwerpse molens is maalvaardig. Slechts twee watermolens werken nog met een beroepsmolenaar. Overal elders staan vrijwillige molenaars in voor de goede werking en het onderhoud.
Provinciale steun voor molens
Molens die blijven draaien gaan langer mee. Het gezegde ‘rust roest’ is ook geldig voor een molen: de molenaars voeren tijdens het draaien regelmatig klein onderhoud uit, en door bestendige beweging en trilling van raderen, assen en stenen wordt houtbederf tegengegaan. Het provinciebestuur werkt daarom actief samen met vrijwillige molenaars aan het behoud en beheer van het resterende molenbestand, zodat de molens ook na de restauratie in goede vorm blijven. Daarvoor rekent het provinciebestuur naast een ondersteuning van de werking van de koepelvereniging Levende Molens vzw op de actieve inzet van Monumentenwacht provincie Antwerpen, die drie gespecialiseerde ‘molenwachters’ in haar rangen telt.
Luk Lemmens, gedeputeerde voor Erfgoed en voorzitter van Monumentenwacht licht toe: “Het werk van de vrijwillige molenaars is heel belangrijk. Zij staan niet alleen in voor de werking en het onderhoud. We zijn ook bijzonder verheugd met de manier waarop zij inspelen op de groeiende belangstelling van onze jeugd voor het molenerfgoed. Op 28 augustus wordt ‘Molen je mee’ gelanceerd, een educatief pakket voor het basisonderwijs. Ik heb het pakket zelf al kunnen inkijken en het is heel mooi en degelijk werk.”
Levende Molens stond samen met de erfgoedcellen Noorderkempen en K.Erf in voor de realisatie van het educatieve pakket ‘Molen je mee’. In 2016-2017 richt de vzw voor de twintigste maal een molenaarscursus in. Meer informatie daarover vind je op hun website.
PRAKTISCHE INFO
Wanneer:
Zondag 28 augustus 2016 van 10 tot 17 uur en zondag 25 september 2016 van 13 tot 17 uur.
Waar:
Verschillende molens in de provincie Antwerpen, voor exacte locaties zie www.levendemolens.be (pagina ‘Vlaamse Molengids’)
Antwerpen, Aartselaar, Arendonk, Balen, Boechout, Brecht, Essen, Geel, Gierle, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Hoogstraten, Lillo, Malle, Meerhout, Mol, Olen, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Zandhoven.
Meer info:
www.levendemolens.be