Waar kan je Uw hartritme testen tussen twee aankopen. De cardiologen komen op straat! De cardiologen komen op straat!
Manneken-Pis ambassadeur van de Week van het Hartritme
Met bijna 5.500 Belgen ingeschreven voor een gratis hartritmetest in meer dan 80 deelnemende ziekenhuizen, is de 7de Week van het Hartritme opnieuw een groot succes!
De cardiologen van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) vernieuwen tijdens deze Nationale Dag van Sensibilisering voor voorkamerfibrillatie (VKF) door testen aan te bieden in 3 grote commerciële centra van het land: het Wijnegem Shopping Center (Antwerpen), het Woluwe Shopping Center (Brussel) en het Centre Commercial Ville2 (Charleroi).
Vandaag kleedt Manneken-Pis zich als dokter om ambassadeur van de Week van het Hartritme te worden!
De 7de editie van de Week van het Hartritme is op kruissnelheid! Ze wil sensibiliseren voor voorkamerfibrillatie, een aandoening die elk uur 4 Belgen treft. Deze meest voorkomende en toch nog steeds te weinig gekende hartritmestoornis vervijfvoudigt het risico op een trombose of beroerte.
Uw hartritme testen tussen twee aankopen
Op deze donderdag 2 juni – Nationale Dag van Sensibilisering – vernieuwen de cardiologen van de BeHRA door een informatiestand te voorzien en gratis hartritmetesten aan te bieden in 3 grote commerciële centra van het land: Wijnegem Shopping Center (Antwerpen), Woluwe Shopping Center (Brussel) en Centre Commercial Ville2 (Charleroi). “Het is steeds het doel van de BeHRA geweest om de testen zo dicht mogelijk bij de bevolking te organiseren en zo een uitgebreid doelpubliek te bereiken”, legt Dr. Vandekerckhove uit, voorzitter van de BeHRA. “Dat wordt nu mogelijk gemaakt dankzij de MyDiagnostick, een zeer ergonomische en gebruiksvriendelijke screeningstool.” Deze actie vindt plaats naast de gebruikelijke testen, die zoals elk jaar uitgevoerd worden in de ziekenhuizen.
Manneken-Pis ambassadeur!
Thierry Boutsen is niet het enige gezicht van de Week van het Hartritme. Vergeet vandaag niet te passeren in de Stoofstraat in het centrum van de hoofdstad, waar u ons nationaal symbool Manneken-Pis kunt bezichtigen in een doktersoutfit om onze zaak onder de aandacht van voorbijgangers te brengen!
Ook u kunt deelnemen aan deze actie! Surf hiervoor naar www.mijnhartritme.be, waar u meer informatie zal vinden over VKF, alsook een lijst met deelnemende ziekenhuizen waarop u zich kunt inschrijven voor een gratis test. Sommige centra werken met vrije consultaties. Op de site kunt u eveneens uw risicopercentage op VKF berekenen door de online test in te vullen. Werp ook eens een blik op onze Facebook!
Over de Week van het Hartritme
Deelnemen aan de campagne van 2016 is bijzonder eenvoudig: surf naar www.mijnhartritme.be en laat al op voorhand uw risicopercentage op VKF berekenen via de online test. U vindt er tevens een regelmatig geüpdatet overzicht van alle deelnemende ziekenhuizen, waar u zich online kan inschrijven voor een gratis hartritmetest of de welbepaalde (vrije) testmomenten per ziekenhuis kan raadplegen. Werp ook een blik op onze Facebookpagina!
Over voorkamerfibrillatie (VKF):
Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken. VKF is de oorzaak van 1 op 6 tromboses.
Het risico op VKF stijgt met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 25 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar lijden er momenteel aan.
Het aantal patiënten met VKF in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan deze hartstoornis toegenomen met 60%.
VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.
Voor meer informatie surf naar www.mijnhartritme.be.
Over BeHRA:
De BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) werd in 1980 als werkgroep van de Belgische Vereniging voor Cardiologie opgericht en is vandaag uitgegroeid tot een vereniging van cardiologen gespecialiseerd in de aanpak van hartritmestoornissen.
De belangrijkste opdracht van de BeHRA is het optimaliseren van de levenskwaliteit van patiënten met een hartritmestoornis. De BeHRA realiseert dit door jaarlijkse wetenschappelijke vergaderingen voor cardiologen te organiseren, alsook opleidingen voor de betrokken artsen en verpleegkundigen, en awareness campagnes voor de bevolking. Daarenboven ondersteunt de BeHRA wetenschappelijk onderzoek op gebied van hartritmestoornissen, stelt ze aanbevelingen op voor optimale zorgverlening, en biedt ze de overheid een partnership aan.
Surf voor meer informatie naar www.behra.eu.