...

Aspirine niet altijd effectief om beroerte te voorkomen

hartAspirine niet altijd effectief om beroerte te voorkomen!

Ter gelegenheid van de 7de editie van de Week van het Hartritme laten de cardiologen van de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) hun terughoudendheid varen en scharen ze zich achter de recente Europese richtlijnen door de aandacht van patiënten met voorkamerfibrillatie (elk uur vier nieuwe Belgen getroffen) te vestigen op het feit dat aspirine in de grootste meerderheid van de gevallen niet volstaat om beroertes correct te voorkomen en beter vervangen wordt door een echte bloedverdunner.

Ze onthullen ook een onuitgegeven lijst van factoren die uw aanleg voor deze hartritmestoornis beïnvloeden: personen die blank, groot of te sportief zijn, lopen namelijk een groter risico op voorkamerfibrillatie (VKF)!

Een ongezonde levensstijl, een hoge bloeddruk, overgewicht en onvoldoende behandelde suikerziekte verhogen ook het risico! Een goede opvolging van deze verschillende factoren is dus cruciaal.

De Week van het Hartritme staat in het teken van een technologische innovatie, waardoor de VKF-detectie nog dichter bij de bevolking zal staan met een nieuwe hartritmescanner, die het toelaat naar de patiënt toe te gaan, evenals hem in het ziekenhuis te ontvangen.

De Week van het Hartritme zal dit jaar plaatsvinden van 30 mei tot 3 juni. Ter gelegenheid hiervan neemt de BeHRA positie in over de rol van aspirine bij de behandeling van VKF. “Bij patiënten met voorkamerfibrillatie volstaat aspirine zeer zelden om een beroerte te voorkomen”, legt Dr. Vandekerckhove uit, voorzitter van de BeHRA. “Aspirine blijft bijzonder nuttig bij talrijke andere cardiovasculaire aandoeningen! Bij VKF daarentegen, dient het in de grootste meerderheid van de gevallen vervangen te worden door een echte bloedverdunner die meer doeltreffend een beroerte kan voorkomen! Patiënten die toch aspirine gebruiken, worden aangeraden dit te bespreken met hun behandelende arts.”

Deze positie-inname, in perfecte overeenstemming met de richtlijnen van de European Society of Cardiology en het National Institute for Health and Care Excellence, positioneert zich in het verlengde van de voortdurende inspanningen van BeHRA: aan elke patiënt die aan de aandoening lijdt een aangepaste en zo doeltreffend mogelijke behandeling aanbieden.

Personen met een groter risico

Klinische observaties (I) hebben het mogelijk gemaakt om unieke en zeer duidelijke statistieken op te stellen betreffende de verschillende factoren die voorkamerfibrillatie bevorderen. Daaruit blijkt namelijk dat het blanke ras (+59%) en grote personen (+28% per 10cm vanaf 1,65m voor vrouwen en 1,75m voor mannen) biologisch gezien meer blootgesteld zijn aan de risico’s!

Naast deze onveranderbare aspecten kunnen er ook een aantal corrigeerbare risicofactoren worden toegevoegd: een hoge bloeddruk die een behandeling vereist (+42%), overgewicht (+12% risico per schijf van 15kg extra), roken (+43%), suikerziekte (+27%), alcohol (+31% vanaf 4 glazen per dag en +63% vanaf 5 bij mannen, en 61% bij vrouwen na slechts 2 glazen per dag), en ten slotte: sport (tot 2 keer per week joggen vermindert het risico met 10%, maar het verhoogt met respectievelijk 16 en 42% vanaf 3 en 5 wekelijkse sessies) “Hoewel deze studies bewijzen dat sommige factoren het risico op VKF duidelijk beïnvloeden, moet benadrukt worden dat niemand veilig is voor deze schadelijke aandoening! Het blijft dus van essentieel belang om zelf uw polsslag te leren meten”, aldus Dr. Mairesse, voormalige voorzitter van de BeHRA.

BeHRA innoveert!

De Week van het Hartritme wilt innoverend zijn en altijd dichter bij de bevolking staan. Naast de testen die, zoals elk jaar, doorgaan in de meerderheid van de Belgische ziekenhuizen, zullen gratis hartritmescans georganiseerd worden op donderdag 2 juni – Nationale Dag van Sensibilisering – in 3 grote shoppingcenters van het land (Wijnegem Shopping Center, Woluwe Shopping Center en Ville2 Charleroi). “We willen naar de patiënt toe gaan en het bereikte publiek steeds vergroten! Dat is mogelijk dankzij een nieuw, ultra ergonomisch screeningstoestel bestemd voor de detectie van een eventueel geval van VKF, dat MyDiagnostick heet”, besluit Dr. Vandekerckhove.

(I) Klinische observaties:

 -Alonso et al. J Am Hearg Assoc 2013 ;2 :e000102

-Mukamal Circulation 2005 ;112 :1736-42

-Conen JAMA 2008 ;300 :2489-96

-Aizer et al. Am J cardiol 2009 ;103 :1572-7

 

Over de Week van het Hartritme

Deelnemen aan de campagne van 2016 is bijzonder eenvoudig: surf naar www.mijnhartritme.be en laat al op voorhand uw risicopercentage op VKF berekenen via de online test. U vindt er tevens een regelmatig geüpdatet overzicht van alle deelnemende ziekenhuizen, waar u zich online kan inschrijven voor een gratis hartritmetest of de welbepaalde (vrije) testmomenten per ziekenhuis kan raadplegen.

Over voorkamerfibrillatie (VKF):

Voorkamerfibrillatie is de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken. VKF is de oorzaak van 1 op 6 tromboses.

Het risico op VKF stijgt met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 25 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar lijden er momenteel aan.

Het aantal patiënten met VKF in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan deze hartstoornis toegenomen met 60%.

VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.

 

Over BeHRA:

De BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) werd in 1980 als werkgroep van de Belgische Vereniging voor Cardiologie opgericht en is vandaag uitgegroeid tot een vereniging van cardiologen gespecialiseerd in de aanpak van hartritmestoornissen.

De belangrijkste opdracht van de BeHRA is het optimaliseren van de levenskwaliteit van patiënten met een hartritmestoornis. De BeHRA realiseert dit door jaarlijkse wetenschappelijke vergaderingen voor cardiologen te organiseren, alsook opleidingen voor de betrokken artsen en verpleegkundigen, en awareness campagnes voor de bevolking. Daarenboven ondersteunt de BeHRA wetenschappelijk onderzoek op gebied van hartritmestoornissen, stelt ze aanbevelingen op voor optimale zorgverlening, en biedt ze de overheid een partnership aan.

Surf voor meer informatie naar www.behra.eu.