STALKING MAAKT JE LEVEN TOT EEN HEL, Joke van de velde praat erover
“Stalking maakt je wantrouwig, angstig. Je thuis is niet langer een veilige plaats.” Daarover getuigt ex-Miss België Joke van de Velde openhartig in Telefacts. Bijna een jaar lang is Joke onophoudelijk gestalkt, net zoals vele andere Bekende en onbekende Vlamingen. Elke week kreeg ze foto’s, cadeautjes en brieven van een man die ze totaal niet kende. De stalker leed aan waanvoorstellingen en dacht dat hij een relatie had met Joke. In z’n brieven maakte hij afspraken om haar te komen ophalen bij haar thuis. Joke voelde zich onveilig en was geen moment meer op haar gemak. “Ik weet dat ik op de duur eerst een keer rond het appartementsgebouw reed om overtuigd te zijn dat er niemand in de hal stond.” Het stalken is intussen gestopt maar Joke bleef lange tijd ongerust. “Telkens ik naar huis kwam, was ik op mijn hoede. En wanneer ik mijn brievenbus leegde, checkt ik altijd meteen of er iets van die bepaalde persoon tussen zat. Het heeft een hele tijd geduurd tegen voor ik mij weer veilig voelde in mijn eigen huis. Dat had hij mij afgepakt.”
Het verhaal van Joke is zeker geen alleenstaand verhaal. Elke dag doen 70 slachtoffers bij de politie aangifte van stalking. En dat is slechts het topje van de ijsberg, zeggen deskundigen. Maar liefst één op de vier mensen zou ooit lastiggevallen worden door een ex-partner, collega, familielid, buur of gewoon door iemand die ze helemaal niet kennen. Ook Annemieke en haar gezin werden vijf jaar lang geterroriseerd door een stalkster. In eerste instantie hadden ze geen idee wie het was. Later bleek het een volslagen vreemde vrouw te zijn die hen overal achtervolgde. “We kregen op maandag mails met een verslag van ons weekend. Ze wist in welk tea room we iets gedronken hadden en wie er betaald had. Ze was zelfs aanwezig op onze trouw.” Uiteindelijk kwam er een rechtszaak. Op stalking kan een effectieve gevangenisstraf staan tot twee jaar, maar Annemieke kreeg enkel een schadevergoeding van 6000 euro.
Anne Groenen doet al vijftien jaar onderzoek naar stalkers. Groenen had tientallen gesprekken met stalkers en onderscheidt een vijftal types. De grootste groep zijn de afgewezen stalkers, meestal in het kader van een relatiebreuk. In één op vier dossiers komt er fysiek geweld aan te pas. In een aantal steden, waaronder in Gent, biedt de stad een stalkingalarm aan. Nienke Kiekens startte zo’n project op: “Wanneer fysiek gevaar of levensgevaar dreigt, zorgt één druk op de knop ervoor dat meteen een politiepatrouille ter plaatse komt om het slachtoffer in veiligheid te brengen.”
Telefacts op 12/01/2016 bij VTM