ZJEF VANUYTSEL overleden – Zjef was 70 jaar en laat zijn vrouw en twee kinderen achter.
Na een langdurige strijd tegen kanker, is de singer-songwriter en chansonnier ZJEF VANUYTSEL woensdagavond (30/12) overleden in het UZ Gasthuisberg te Leuven.
Zjef Vanuytsel debuteerde in 1970 met het album ‘De Zotte Morgen’, waarvan het gelijknamige openingsnummer, ‘Houten Kop’, ‘Ik weet wel mijn lief’ en ‘Hop Marlène’ Nederlandstalige klassiekers werden. Van het album werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht.
Vanuytsel’s succes was vooral te danken aan zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij pop en blues-invloeden vermengde met traditionele chansonelementen. De sfeer is weemoedig, met thema’s zoals het voorbijgaan der dingen, de twijfel, maar ook warmte, meevoelen en troost. Vaak is er ook zelfrelativering en wat onderliggende humor.
Zjef brengt tijdens de jaren zeventig nog drie albums uit : ‘Er is geen weg terug’ (1973), ‘De Zanger’ (1976) en ‘De Stilte van het land’ (1978) met bekende nummers zoals ‘De Massa’, ‘Tussen Antwerpen en Rotterdam’, ‘Laat alleen mijn goede vrienden over’, ‘Er is geen weg terug’, ‘De Stad gaat slapen’ en ‘Toch is ze zo lief’.
In 1983 verschijnt nog ‘Tederheid’ die meer dan 20 jaar lang zijn laatste plaat bleef toen hij in 1985 besloot om zich fulltime aan de architectuur te wijden.
Een aantal gastoptredens en het uitbrengen van zijn verzameld werk in 2006, wakkerden echter het oude vuur weer aan. Zjef dook opnieuw de studio in en bracht eind 2007 een nieuw album uit getiteld ‘Ouwe makkers’. Er volgt een zeer succesvolle en uitverkochte theatertournee langsheen tientallen Vlaamse schouwburgen en cultuurcentra, alsook memorabele passages op o.a. de Gentse Feesten en Dranouter.
In 2009 was hij de centrale gast op de Nekka-nacht in het Antwerpse Sportpaleis. Hij brengt er oud en nieuw werk samen met enkele sterke duetten : ‘Lief en Leed’ met Boudewijn De Groot, ‘Ouwe makkers’ met Thé Lau en Jan de Wilde en een prachtige versie van ‘Als je zomaar weg zou gaan’ met Sarah Bettens.
Na verplichte rust omwille van zijn gezondheid, volgde in 2014 opnieuw een succesvolle tournee onder de titel ‘Lief en Leed’. Ditmaal samen met chansonnière Micheline Van Hautem met wie hij ook twee singels opneemt die vaak gedraaid worden op Radio 2 : ‘Als twee geliefden’ en ‘Spoken in je hoofd’. De kanker slaat echter opnieuw toe en de tournee moet vroegtijdig afgebroken worden.
Zjef hield de afgelopen jaren nooit op met plannen maken en bleef werken aan nieuwe projecten en ideeën. Jammer genoeg heeft de ziekte de zanger de afgelopen weken definitief ingehaald.
Zjef Vanuytsel wordt volgende week begraven omringd door zijn familie en geliefden, zijn vele vrienden en kennissen, en zijn trouwe muzikanten en collega-artiesten.
Rouwberichten kunnen gestuurd worden naar :
Familie Vanuytsel
Langerodestraat 38
3040 Huldenberg
Of naar het volgende email-adres : z.vanuytsel@yahoo.com
ZJEF VANUYTSEL overleden – Biografie
Zjef Vanuytsel wordt geboren in Mol op 6 juli 1945. Hij groeit op in Meerhout, volgt Grieks-Latijns op het internaat in Hoogstraten, en trekt eind jaren ’60 naar het Sint Lukas-instituut te Brussel om er architectuur te studeren. Hij behaalt er zijn diploma van architect in 1970 en begint tijdens zijn studies op te treden in het studentenmilieu. Hij wordt al snel opgemerkt door zijn nieuwe, directe manier van zingen.
De zanger
Zjef Vanuytsel debuteert in 1970 met het album ‘De Zotte Morgen’ waarvan het gelijknamige openingsnummer samen met ‘Houten Kop’, ‘Ik weet wel mijn lief’ en ‘Hop Marlène’ klassiekers zullen worden.
Deze debuutplaat wordt een overweldigend succes : van het album worden meer dan 100 000 exemplaren verkocht, het maakt van Zjef één van de boegbeelden van het Nederlandstalig chanson en begin jaren ’70 vermoedelijk één van de populairste zangers in Vlaanderen.
Vanuytsel’s impact valt vooral te verklaren door zijn vakmanschap en talent voor melodie en arrangement, zijn romantische en poëtische luisterliedjes en de wijze waarop hij pop en blues-invloeden vermengt met traditionele chansonelementen. De sfeer is weemoedig, met thema’s zoals het voorbijgaan der dingen, de twijfel, maar ook warmte, meevoelen en troost. Vaak is er ook zelfrelativering en wat onderliggende humor.
Zjef brengt tijdens de jaren zeventig nog drie albums uit : ‘Er is geen weg terug’ (1973), ‘De Zanger’ (1976) en ‘De Stilte van het land’ (1978) met bekende nummers zoals ‘De Massa’, ‘Tussen Antwerpen en Rotterdam’, ‘Laat alleen mijn goede vrienden over’, ‘Er is geen weg terug’, ‘De Stad gaat slapen’ en ‘Toch is ze zo lief’.
In 1983 verschijnt nog ‘Tederheid’ maar dit album zal meer dan 20 jaar lang zijn laatste plaat blijven. De zanger hunkert immers naar iets nieuws en vanaf 1985 beslist hij zich voltijds aan de architectuur te wijden.
De architect
Als zelfstandig architect begint hij zijn carrière in de private woningbouw. Eén van die woningen zal later trouwens worden opgenomen in het Sint Lukas-archief. Nadien werkt hij vooral aan openbare gebouwen. Zo restaureert hij o.a. de gemeentehuizen van Huldenberg, Bertem, Steenokkerzeel, Lubbeek en Hoegaarden. Hij verbouwt ook het tramstation in Hoeilaart tot het Nerocafé en renoveert het gemeenschapscentrum De Markten in Brussel.
Zjef specialiseert zich in de renovatie van oude (publieke) gebouwen waarbij hij telkens een evenwicht vindt tussen restauratie van de oudere gedeelten en nieuwbouw. Zijn laatste grote werk is het gemeenschapscentrum Den Egger in Scherpenheuvel waarin twee theaterzalen worden ondergebracht, evenals een expositieruimte en repetitielokalen voor jonge muziekgroepen. Veel aandacht gaat naar de akoestiek en de multifunctionele mogelijkheden van het gebouw. In de herfst van zijn carrière vallen zanger en architect eindelijk samen.
Come-back
Toch is het muzikale vuur nooit echt gedoofd. Na enkele sporadische optredens en gastsessies bij collega-zangers die telkens warm onthaald worden door het publiek, begint het langzaam maar zeker weer te smeulen. De verzamelbox met al Zjef’s oud werk (met bijhorend videomateriaal) die in 2006 wordt voorgesteld, brengt de zaken in een stroomversnelling.
Eind 2007 brengt Vanuytsel, na meer dan 20 jaar stilte, opnieuw een album uit getiteld ‘Ouwe makkers’ en vanaf 2008 volgt een zeer succesvolle en uitverkochte theatertournee langs tientallen Vlaamse schouwburgen en cultuurcentra. Er volgen ook erg mooie passages op o.a. de Gentse Feesten en Dranouter. Zjef’s stemt klinkt beter dan ooit tevoren en hij wordt begeleid door een strijkkwartet en een nieuwe, uitstekende band met Jan Cuyvers (drums), Jan Hulsens (bas), Rik Aerts (gitaren), Alain Van Zeveren (piano) en de betreurde Frank Tomme (multi-instrumentalist).
Eind 2008 slaat onverwacht de ziekte echter voor een eerste maal toe en moet een deel van de theatertournee afgezegd worden. Na een zware operatie en bijhorende chemobehandeling, is Zjef echter de centrale gast op de Nekka-nacht in het Antwerpse sportpaleis in april 2009. Amper hersteld, brengt hij oud en nieuw werk en zingt hij enkele memorabele duetten : ‘Lief en Leed’ met Boudewijn De Groot, ‘Ouwe makkers’ met Thé lau en Jan de Wilde en een prachtige versie van ‘Als je zomaar weg zou gaan’ met Sarah Bettens.
In 2012 keert de ziekte na vier jaar afwezigheid plots terug. Weer volgt een operatie en dito chemobehandeling. Het belet Zjef echter niet om na de revalidatie verder op te treden en opnieuw te verschijnen op de festivalpodia.
De zanger blijft ook plannen maken. Onder de titel ‘Lief en Leed’ start hij in 2014 een succesvolle toer met de chansonnière Micheline Van Hautem. Samen nemen ze ook twee singels die vaak zullen gedraaid worden op Radio 2 : ‘Als twee geliefden’ en ‘Spoken in je hoofd’. Eind 2014 moet echter ook deze tournee onderbroken worden omwille van ziekte.
Zjef en zijn familie geven de moed niet op maar de kanker en de bijhorende, zware behandelingen hebben zijn lichaam volledig uitgeput. De zanger vecht nog, maar langzaam wordt duidelijk dat de strijd gestreden is.
Met Zjef Vanuytsel verdwijnt één van succesvolste maar vooral één van de warmste en meest tedere stemmen van het Nederlandstalig lied. Ondanks de beperkte media-aandacht de laatste jaren bleef Zjef erg populair bij fans van alle leeftijden en bleef zijn publiek de weg vinden naar de theaterzalen.
Zjef Vanuytsel wordt volgende week begraven omringd door zijn familie en geliefden, zijn vele vrienden en kennissen, en zijn trouwe muzikanten en collega-artiesten.