KBC treedt het sociaal overleg met de voeten
Bij de bankverzekeraar KBC is de liberale vakbond ACLVB absoluut niet te spreken over het feit dat de bank het sociaal overleg met de voeten treedt.
Sinds de vakbond niet akkoord is gegaan met het voorgelegde zondagswerk binnen de Regionale Adviescentra en ondersteunende diensten, wordt ACLVB uitgesloten van deelname aan andere onderhandelingen zoals tewerkstelling en tijdskrediet. KBC schendt hiermee een eerder gemaakte overeenkomst inzake de organisatie van het sociaal overleg. KBC heeft niet het recht om eenzijdig te beslissen met wie zij wel of niet naar de onderhandelingstafel gaat.
De gemandateerde mensen zijn nu eenmaal de personen waarmee moet onderhandeld worden. Waren voormelde dossiers niet zo belangrijk, het zou bijna komisch zijn dat een grootbank/bedrijf van deze grootte niet wil praten met mandatarissen die hen niet gewoon gelijk geven. We zouden zelfs bijna fier moeten zijn, maar dat zijn we allerminst.
“Als verantwoordelijke vakbond willen wij blijven waken over het welzijn van het personeel en geschieden onderhandelingen in een democratisch land /rechtstaat steeds via de gepaste overlegstructuren en dus niet enkel met wie de werkgever verkiest.”, zegt Martine Lefèvre, nationaal verantwoordelijke voor de banksector bij ACLVB.
Als bedrijven voortaan de kans krijgen om op zo een kleingeestige manier bepaalde vakbonden – zelfs als het in andere gevallen niet om onze fractie zou gaan – te discrimineren, dan betekent dit de ondergang van het huidig sociaal overlegmodel. Voor ACLVB is dit ondenkbaar, maar vooral onaanvaardbaar.
ACLVB hoopt dat KBC alsnog zijn houding wijzigt. Indien niet, rest er geen andere mogelijkheid dan een deelname via juridische weg af te dwingen.
Voor het zover is, heeft ACLVB in deze periode maar één nieuwjaarswens, met name dat KBC het pad van uitsluiting verlaat en in wederzijds respect alle fracties laat deelnemen aan de onderhandelingen tewerkstelling en tijdskrediet.