Hondenchip met correcte informatie, beste verzekering tegen verdwalen
Dankzij een hondenchip die alle correcte gegevens bevat, kunnen verdwaalde dieren altijd herenigd worden met hun baasje. Toch konden vorig jaar 1.107 honden niet thuisgebracht worden. Onderzoek leert dat 29 procent van alle honden niet correct geregistreerd is in de centrale databank. “Wie 100 procent correct geregistreerd is, kan 100 procent gerust zijn”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. “Voortaan kan iedereen via www.dogid.be die gegevens zelf aanpassen. Een kleine moeite, die later veel dierenleed en menselijk hartzeer voorkomt.”
Sinds 1998 moet elke hond in Vlaanderen gechipt en geïdentificeerd worden. De gegevens worden geregistreerd in de centrale databank dogID. Toch moest in 2014 voor 1.107 honden een ander baasje gevonden worden omdat ze niet correct geïdentificeerd waren. Dat is 22 procent van alle verloren gelopen honden.
Uit een onderzoek van de Dienst Dierenwelzijn en de faculteit Diergeneeskunde van de UGent blijkt dat 92 procent van de honden in Vlaanderen gechipt werd, maar slechts 71 procent correct geregistreerd is. 8 procent van de honden heeft geen chip. 10 procent heeft een chip, maar is niet geregistreerd in de databank. Bij nog eens 10 procent zijn de gegevens niet volledig of correct, bijvoorbeeld omdat een baasje een adreswijziging niet heeft doorgegeven.
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts roept alle hondeneigenaars op om de registratie na te kijken en indien nodig in orde te brengen. Baasjes kunnen de gegevens heel eenvoudig opzoeken via de website www.dogid.be, waar je op basis van je chipnummer alle gegevens over je hond kan terugvinden. Wie het chipnummer vergeten is, kan aan de dierenarts vragen om met een chiplezer de chip te bekijken.
“Het systeem met de chip werkt”, zegt Weyts. “Als alle gegevens correct en “up to date” zijn, werkt de chip als de beste verzekering tegen verdwalen. Als er geen goede koppeling is met actuele informatie, verliest de chip veel van zijn grote waarde.”