Drie keer al is de Finse Anneli Auer voor de rechtbank moeten verschijnen op beschuldiging van de moord op haar man. Drie keer is ze vrijgesproken, maar de vermoedens blijven. Elke Fin heeft wel zijn mening over de zaak Anneli Auer.
Op een winteravond in 2006 belde een panikerende Auer zelf met de hulpdiensten. Een inbreker viel haar man aan, terwijl zij en haar oudste dochter nog wakker waren. Maar de politie kwam te laat. Haar echtgenoot stierf, zelf werd Anneli zwaargewond. Maar van de dader was geen spoor.
Speurders en onderzoeksrechters wisselen mekaar af in het onderzoek. Bewijsmateriaal is er niet, verdachten nauwelijks. Op de tape van de noodoproep is geen indringer te horen. Tot de politie zich dan maar focust op de enige andere volwassene in het huis, Anneli zelf. Als ze bij een test met een leugendetector vreemd reageert, begint de vrouw aan zichzelf te twijfelen. Ze heeft geheugenverlies, zegt ze. Misschien heeft ze haar man wel vermoord, maar heeft ze dat verdrongen.
“Ik had geheugenverlies en moest me proberen te herinneren wat er was gebeurd. We zouden ruzie gemaakt hebben en dat zou uit de hand zijn gelopen”, adus Anneli Auer. Het is de start van een onwaarschijnlijk rommelig proces vol procedurefouten, zware verdachtmakingen, slordige onderzoeken en partijdigheid. Het verhaal van Anneli Auer wordt alsmaar hallucinanter, en heeft nog heel wat onverwachte wendingen. Bijna 10 jaar na de feiten is het laatste over de zaak nog niet gezegd.
“Het lijkt alsof er niet genoeg bewijzen waren. De politie vond het blijkbaar beter toch maar iemand te veroordelen”, zegt Pekka Santilla, professor in de psychologie.
Maanden kon een ploeg Anneli Auer volgen, tussen haar opsluitingen door. Het leverde onthutsende interviews op met een vrouw die het zelf allemaal niet meer weet. Maar in de reportage komen ook de onderzoeksrechters, de aanklager en de verdediging aan het woord. En ieder heeft zijn eigen waarheid.
KIJKERS KUNNEN ONLINE HELPEN
Buiten de internationale reportages en opsporingsuitzendingen van FAROEK kunnen kijkers ook online helpen om misdrijven op te lossen, vermiste mensen mee te helpen opsporen en daders te herkennen op camerabeelden. Op vtm.be is een overzicht te vinden van vermiste personen, daders en wordt ook een oproep gedaan naar getuigen van misdrijven.
De volledige afleveringen van FAROEK kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.
WIJZIGING UITZENDVOLGORDE FAROEK: De zaak Anneli Auer. Het proces dat nooit stopte.
Faroek op woensdag 28 oktober 2015 om 22.10
In tegenstelling tot wat eerder gecommuniceerd werd, wordt in FAROEK op woensdag 28 oktober niet de reportage ‘De commando-moord’ uitgezonden, wel ‘De zaak Anneli Auer’. ‘De commando-moord’ wordt verschoven naar latere datum.