PVDA weigert belasting op vrije meningsuitingen politieke boodschappen te betalen in Gent
GENT — Op 3 oktober kreeg Tom De Meester, voorzitter van de PVDA in Gent, een aanslagbiljet van de stad Gent in de bus. Belastbaar feit, zo bleek tot grote verbazing van de PVDA, was “de verspreiding van de Rebelse Stadskrant Nie Pleuje.” Volgens het stadsbestuur valt de kritische stadskrant onder het belastingsreglement van “ongeadresseerd drukwerk”, maar daar is de PVDA het niet mee eens. De partij spreekt van “een belasting op vrije meningsuiting”.
“Wij betalen de taks niet”, zegt Tom De Meester. “Een stedelijke overheid kan zomaar geen belasting beginnen heffen op de kritische mening van een linkse oppositiepartij. Op die manier wordt de vrije meningsuiting ingeperkt. Dat is ongehoord, zeker voor een stadsbestuur dat beweert democratie, inspraak en debat hoog in het vaandel te dragen.”
Na protest van de PVDA bevestigde schepen Christophe Peeters dat de stad Gent “een bijdrage vraagt voor politieke boodschappen boven de 16 gram” (sic!). “Pure kafka. Het is niet omdat de argumenten in onze rebelse stadskrant nu eenmaal zwaar wegen, dat we daarop belast moeten worden”, voegt De Meester er met een knipoog aan toe.
“De belasting op ongeadresseerd drukwerk is indertijd ingevoerd om de overvloed aan commercieel reclamedrukwerk in te dijken, maar wordt nu gebruikt tegen de kritische stadskrant van de PVDA. Dat is niet rechtvaardig. In tegenstelling tot grootschalig commercieel reclamedrukwerk heeft de Nie Pleuje-stadskrant immers niet de bedoeling om omzet- of winstcijfers op te krikken. Wij hebben uiteraard geen enkel winstoogmerk, integendeel, de stadskrant is 100% vrijwilligerswerk, van het schrijven van de teksten tot het verspreiden van de krantjes in de Gentse brievenbussen.”
Merkwaardig genoeg voorziet het belastingsreglement wel een uitzondering voor informatiefolders die door de stad zélf worden verspreid, en voor politieke folders die tijdens de verkiezingsperiodes worden verspreid. “De klassieke partijen en het stadsbestuur zelf betalen de taks dus niét”, zegt Tom De Meester, “terwijl de PVDA, die de bevolking ook buiten de verkiezingsperiodes wil informeren met de Nie Pleuje-stadskrant, daarvoor financieel gestraft wordt. De Stad Gent meet met twee maten en twee gewichten.”
Helemaal absurd is dat het belastingsreglement ook een expliciete uitzondering voorziet voor “Gentse verenigingen” die “aan opinievorming” doen rond ondermeer “milieubescherming”, “ruimtelijke ordening” en “wijkontwikkeling”. “De Nie Pleuje-stadskrant van de PVDA past perfect binnen deze omschrijving”, zegt Tom De Meester. “Deze editie was immers helemaal gewijd aan The Loop, het megawinkelcomplex dat het stadsbestuur bij Flanders Expo wil neerpoten. In de stadskrant waarschuwen wij de bevolking voor de gevolgen van The Loop voor het milieu, de volksgezondheid, de mobiliteit en de leefbaarheid van de stad.”
De PVDA heeft een advocaat onder de arm genomen en kondigt verdere juridische stappen aan tegen de taks op de Nie Pleuje-stadskrant.