Top 10 applicaties van het mobiele internet
Naar aanleiding van de maand van het mobiele internet, in België gepromoot door de minister van Digitale Agenda Alexander De Croo en door de telecomregulator BIPT, doet ook Jos Donvil zijn duit in het zakje. Hij levert ons zijn top 10 van applicaties die zijn leven wellicht niet revolutionair hebben veranderd, ‘maar die dat alleszins mobieler en vaak gemakkelijker hebben gemaakt’.
“Ik ben een pragmatisch gebruiker, geen geek.”, steekt hij van wal. De CEO van BASE Company erkent dat niet alleen zijn functie maar vooral zijn kinderen hem in het technologiezadel hebben geholpen. Vandaag verbruikt hij maandelijks gemiddeld 4 giga mobiel internet. Hij heeft daarbij een zwak voor informatie en ontspanning. En voeg er maar een stevige praktische zin bij!
1. SPOTIFY
Mobiele app om streaming muziek te beluisteren – gratis beschikbaar op Google Play, Apple Store en Windows Phone Store.
“Dát is pas een uitvinding! Ik ben altijd heel eclectisch geweest in muziek … al moet ik toegeven dat ik vooral uitkijk naar de hits van de jaren 80 en 90. Wat mij het meest bevalt aan Spotify, is het gemak waarmee je je eigen playlists kunt maken. Ik besteed wat tijd aan het zoeken naar vergeten nummers, en als ik op mijn fiets spring, stop ik altijd mijn smartphone in de achterzak van mijn fietstrui om mijn nieuwste vondsten te beluisteren. Ik heb de voorbije zomer een paar leuke avonden met vrienden beleefd, gewoon rond de barbecue met een goede playlist en een luidsprekerbox met bluetoothconnectie.”
2. DE TIJD
Mobiele versie van de krant De Tijd – gratis beschikbaar voor de abonnees via Apple Store.
“Ik ben een trouwe nieuwslezer en steeds op zoek naar informatie in het algemeen. Vandaag lees ik mijn krant enkel nog mobiel, en ik stel vast dat mijn leesgedrag sterk geëvolueerd is. Vroeger focuste ik op de tweede katern van de papieren versie: business en telecom. Met de digitale applicatie is het echter zo gemakkelijk geworden om van het ene artikel naar het andere te springen dat ik mezelf betrap op het lezen van zowat álle nieuws. ”
3. HLN
Mobiele versie van Het Laatste Nieuws – gratis beschikbaar op Google Play, Apple Store en Windows Phone Store.
“Dát is dan weer voor het andere aspect van de actualiteit. Ik ben altijd een gedreven sportliefhebber geweest: van voetbal tot wielrennen maar ook tennis, hockey en onze nationale volleybalploeg. Ik spring van de ene app naar de andere: HLN, Sporza, …”
4. STANDARD DE LIÈGE
Officiële app van voetbalclub Standard in Luik voor de supporters – gratis beschikbaar op Google Play en Apple Store.
“Ik heb een boontje voor twee Belgische clubs: Standard en Zulte Waregem: omdat BASE er sponsor is maar ook omdat ik me – ik kan dat niet anders uitleggen – bijzonder aangetrokken voel tot die clubs. Ik lees, op de officiële app van de club of die van de fans van Standard, alles over de transfers, de voorbereiding op de komende matchen, de interviews met nieuwe spelers, …”
5. BEST OF BELGIAN FOOTBALL
Applicatie van de Belgische Voetbalbond – Platform voor informatie en uitwisseling van het Belgische amateurvoetbal. Gratis beschikbaar op Google Play en Apple Store.
“Hier heb je de clubvoorzitter aan het woord. Als bestuurder van FC Wambeek dat actief is in 3e provinciale, vind ik hier alle nodige informatie: rangschikking, kalender van de komende wedstrijden, spelers die ik bij mijn tegenstander moet volgen, … Elke speler die zich inschrijft, kan vlot het scoreverloop van een match publiceren. Zo weet ik ook in real-time hoe onze directe concurrenten het doen. ”
6. WAZE
Op de community gebaseerde verkeers- en navigatieapp – gratis beschikbaar op Google Play, Apple Store en Windows Phone Store.
“De hel bestaat! Het zijn de Belgische files! Waze heeft op een poepsimpele manier voor een revolutie gezorgd in het leven van de automobilist: het delen van informatie en directe feedback over de files. Weg met de GPS. Ik gebruik alleen nog Waze en de kaart Europa. Ik heb mijn vertrouwde wegen. Ik gebruik het dus heel weinig als tool om een alternatieve route te vinden maar vooral om mijn te verwachten reistijd in te schatten en ervoor te zorgen dat ik altijd tijdig vertrek voor mijn volgende afspraak. ”
7. MY BASE
Applicatie voor alle BASE-klanten waarmee ze in real-time hun verbruik kunnen volgen, hun facturen kunnen raadplegen en betalen, profiteren van de nieuwste promoties en hun belkrediet opladen. Gratis beschikbaar op Google Play, Apple Store en Windows Phone Store.
“Ik ben telkens weer verrast over het gemak waarmee deze app me een totaaloverzicht geeft. Ik gebruik het om mijn uitgaven in het oog te houden, vooral als ik in het buitenland ben. En ik gebruik het vooral wanneer mijn kinderen bijna geen belkrediet meer hebben. Zij sturen me een sms’je en tien seconden later kan ik hun prepaidkaarten weer opladen. Velen – zelfs bij BASE – onderschatten het nut van dergelijke tool. ”
8. LINKEDIN
Mobiele versie van het welbekende professionele netwerk – gratis beschikbaar op Google Play, Apple Store en Windows Phone Store.
“Op Facebook zul je me niet vinden, en Twitter check ik heel weinig op mijn smartphone. Ik doe dat liever op mijn kantoor waar ik mijn scherm gestructureerd heb. LinkedIn daarentegen is voor mij niet te missen op mijn mobieltje. Door mijn functie krijg ik enorm veel verzoeken om relaties aan te knopen. Ik ben geïnteresseerd in de mensen die achter de profielen verborgen zijn. Zo kan ik ook sommige mensen terugvinden en in contact blijven met vrienden van vroeger aan de unief, of met oud-collega’s. Als iemand contact met me opneemt voor een advies – wat vaak gebeurt – en als de kwestie mij aanspreekt, neem ik de tijd om te antwoorden via mijn smartphone. ”
9. NETFLIX
Platform met streaming video-content voor abonnees – beschikbaar op Google Play, Apple Store en Windows Phone Store.
“Als ik wat tijd voor mezelf heb, kijk ik graag naar een goede serie. Mobiel Netflix is dus ideaal. Mijn voorkeur gaat uit naar een Zweedse reeks of een who-dun-it. Onlangs, tijdens een shortbreak aan zee, heb ik me laten meeslepen met ‘Under the Dome’. Maar mijn referentie blijft toch nog altijd ‘Suits’. ”
10. BASE COMPANY – MOBILE WORKPLACE
App ontwikkeld voor de werknemers van BASE Company – compatibel met Apple en Androïd.
“Wij hebben deze app intern ontwikkeld voor de werknemers en de consultants die voor BASE Company werken. Het is een uitwisselingsplatform en je krijgt er snel toegang tot informatie die het bedrijf aanbelangt. Het schijnt dat het dagmenu de meest geraadpleegde pagina is. Tja! De functies reiken nochtans veel verder. Iedereen kan er – zelfs last minute – een vergaderlokaal reserveren. Elke werknemer beschikt er ook over een QR-code die hij als digitaal businesskaartje kan gebruiken. De interne communicatie voert continu nieuwe content aan: over het netwerk, de laatste commerciële resultaten, nieuwe beschikbare apps in onze portfolio of gewoon de evolutie van een wereld die voortdurend mobieler wordt. “