Zwartwerk melden kan vanaf 1 oktober anoniem via een kliklijn bij de overheid. Volgens staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude Bart Tommelein (Open Vld) zou het geen anonieme kliklijn worden, maar nu blijkt dat iedereen de gegevens ongecontroleerd kan invullen, dit zonder enige controle of deze wel dan niet kloppen. Dus je buurman anoniem beschuldigen van zwartwerk is perfect mogelijk. Volgens Tommelein is dit strafbaar. “Maar het is logisch dat onze inspectiediensten eerst en vooral de inhoud en relevantie van de melding bekijken.”
UNIZO reageert positief op de lancering van een centraal online ‘meldpunt sociale fraude’ vanaf oktober, zoals aangekondigd door staatssecretaris Tommelein. “Wie zich schuldig maakt aan sociale fraude, overtreedt de wet en voert oneerlijke concurrentie. We steunen dan ook de strijd tegen dit soort misdrijven”, aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. “Maar”, voegt UNIZO er meteen aan toe, “het meldpunt mag niet ontaarden in een anonieme ‘kliklijn’. Want dat maakt het al te makkelijk om anderen valselijk te beschuldigen van sociale fraude.” UNIZO vindt het daarom belangrijk dat ‘klagers’ hun persoonsgegevens bij de meldlijn moeten achterlaten. UNIZO stelt voor om de werking van de nieuwe meldlijn na één jaar te evalueren, vooral ook op het wegwerken van anonieme klachten.
Op sociale media barst de kritiek los, meer tegenstanders dan voorstanders van de anonieme kliklijn. De meeste mensen hebben niets tegen het aangeven van zwartwerk en dus ook niet tegen die kliklijn op zich, maar wel dat alles anoniem en ongecontroleerd gebeurd. “Dit is mensen tegen elkaar opzetten en ruzie onder buren veroorzaken.”