...

Duo op bezoek bij chocolatier Valentino

Duo (Dilbeekse Unie van ondernemers) was vandaag te gast bij chocolatier Valentino uit Schepdaal. De voorzitter, Guido Kestens verwachtte iedereen tegen 12u daar werden de deelnemers vergast op een lunch met bijhorende drank. De bedoeling was om eerst een rondleiding te krijgen om daarna te tonen hoe een Dilbeeks computerbedrijf (Just Software) zijn medewerking verleent (softwarematig) aan chocolatier Valentino.
Image00003 (De voorzitter heet iedereen welkom)

Even een beetje historiek over chocolatier Valentino. Het begon allemaal in 1978, Leen De Leener dochter van een chocolatier toen 23 en haar man Willy Roelandts (25) een piepjong koppel uit Vlaams-Brabant, hadden hadden hun oog laten vallen op een chocolade-atelier in Koekelberg. Het koppel tekent een weldoordacht businessplan uit waarbij Leens ouders het roer van de chocoladeproductie overnemen. Zelf nemen Leen en Willy alle commerciële en administratieve taken voor hun rekening.

Het blijkt algauw een schot in de roos te zijn en Het succes laat ook de streekgenoten van Valentino niet onberoerd. Hoewel Willy en Leen hun geesteschocolaatjes enkel aan bakkers en patissiers verkopen, gaan hun lekkernijen ook bij de particulier niet onopgemerkt voorbij. Ondertussen zijn ze reeds verhuisd naar een ander pand in anderlecht. Door de steeds groeiende vraag naar hun huisgemaakte pralines ontstaat het idee om in één van de kantoorruimtes een winkel te openen. Het eerste van vele Valentino-verkooppunten is geboren. We schrijven 1988.

In 1994 blijkt het pand in Anderlecht weer te klein te zijn geworden en wordt er beslist een totaal nieuw gebouw te zetten in Schepdaal aan de Ninoofsesteenweg. Dit atelier voldoet wel aan het groeipotentieel van de chocolatier. Daarom verhuist Valentino in 1994 naar deze nieuwe en beloftevolle productieruimte op 5 km van Brussel. En daar gingen we vandaag dus op bezoek. Het was de oudste zoon Rob Roelandts die ons vandaag in het bedrijf rondleidde, maar niet voor we allemaal een haarnetje aangemeten kregen en dit om hygiënische redenen.

Image00006

Rob leerde ons het ganse productieproces kennen en daarbij speelt de koeling een heel belangrijke rol. Terwijl bij andere producten opwarming belangrijk is, speelt koeling bij het maken van pralines een cruciale rol. Tussen ieder proces wordt er gekoeld in totaal 3 keer zodat iedere praline ongeveer 20 min in de frigo heeft gezeten. We leerden ook dat men tegelijkertijd verschillende pralines kan maken zolang het om dezelfde chocolade gaat. Als men overgaat van melkchocolade of fondant naar wit of omgekeerd dan moet alles gereinigd worden.

Image00019 (Zelfs onze Nationale trots Manneke Pis was er te bewonderen in witte chocolade)

Het ganse productieproces beschrijven zou ons te ver leiden maar we onthouden wel dat er met topproducten en top chocolade gewerkt wordt. Wat maakt dat Valentino producten beantwoorden aan de strengste normen die de beroemde Belgische chocolade vereist. Nog enkele weetjes: Valentino stelt ongeveer 25 mensen te werk, in het hoogseizoen dat loopt van Oktober tot na de Paasvakantie wordt dit uitgebreid met nog 10 personeelsleden om aan de grote vraag te voldoen. Als het meer dan 25 graden warm wordt is het enorm moeilijk is om pralines te produceren.

Image00009

Valentino heeft in Vlaams-Brabant vijf eigen winkels, en in gans België een vijftigtal verkooppunten. 45% van de productie is bestemd voor het buitenland zoals, Chili, China, de Verenigde Staten en nog anderen. Het is ook nog steeds een familiebedrijf en de toppers uit het assortiment zijn pralines met vulling praliné en hazelnoot, het populairste is de Manon in zijn vele varianten. Pralines bewaar je best niet in de frigo maar bij een temperatuur van ongeveer 18° zoals bvb een wijnkelder. De moeilijk te vinden suikervrije pralines kan je ook bij dit bedrijf verkrijgen.

Na de rondleiding kregen we nog een korte uitéénzetting over de gebruikte software die geleverd wordt door het bedrijf van de voorzitter (Just Softwaire) uit Dilbeek. We kregen een voorstelling van het gebruikte programma Dave, een programma met tal van mogelijkheden. Zo konden we zien dat dankzij dit programma de (grote) klanten online hun bestellingen kunnen plaatsen. Wanbetalers kunnen aangepakt worden enz… Maar het grote voordeel is dat alle computers van Valentino werken met dat programma maar ieder volgens eigen behoeften.

Zo kan in de inpakruimte de labels (conform de Europese wetgeving) in de taal van het land worden afgedrukt. Eigenlijk is dit programma (Dave) een bestaand programma dat aan ieders wensen kan aangepast worden voor welk bedrijf dan ook. Al meer dan 25 jaar staat Just Software garant voor een persoonlijke aanpak, resultaatgericht en vooral prijsbewust. Wie beroep doet op dit bedrijf voor zijn KMO krijgt een compleet ondersteunend pakket. Tot slot kreeg iedere deelnemer aan het einde nog een attentie aangeboden door beide bedrijven.

Image00005
(De deelnemers)

voor meer inlichting kan je terecht op www.justsoftware.be
voor meer info over Valentino: www.valentino.be