...

475 miljoen euro drugs onderschept in Antwerpse haven

wietVoor 475 miljoen euro drugs onderschept in Antwerpse haven in 2014

In 2014 namen douane en politie in de Antwerpse haven voor maar liefst 475 miljoen euro drugs in beslag. Er is vooral cocaïne in beslag genomen: 8,3 ton met een straatwaarde van 435 miljoen euro. Daarnaast werd ook 4,5 ton marihuana in beslag genomen, straatwaarde 40 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Sophie De Wit (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). “De cijfers tonen nog steeds aan dat de Antwerpse haven een draaischijf is voor drugs en dat de inspanningen van douane en politie hun nut bewijzen en essentieel zijn”, vindt Sophie De Wit.

Stijgende lijn
De cijfers blijken ook in stijgende lijn te gaan. In 2014 lag de waarde van inbeslaggenomen drugs een stuk hoger dan in 2013 (351 miljoen euro), 2011 (414 miljoen euro) en 2010 (343 miljoen euro). Enkel 2012 was een absoluut recordjaar met een vangst van 1 miljard euro, te wijten aan één grote drugsvangst van 8 ton cocaïne.

Met 474,5 miljoen euro aan inbeslaggenomen drugs steekt de haven van Antwerpen ook met kop en schouders boven de andere Belgische havens uit. In Blankenberge werd voor 3 miljoen euro onderschept en in Zeebrugge voor 2 miljoen euro. Het betreft in beide havens uitsluitend cocaïnevangsten. In de haven van Gent werd zelfs geen enkele drugsvangst gedaan.

Ondanks inspanningen slechts 10 procent onderschept
De cijfers betreffen bovendien enkel de drugs die in de havens zelf zijn onderschept. Een drugslading die in de haven niet wordt geïntercepteerd en met de legale lading aankomt in het magazijn en pas daar wordt ontdekt, wordt ook aan de politie gemeld, maar komt niet in deze cijfers voor.

Voor Kamerlid Sophie De Wit tonen de cijfers aan dat de strijd tegen drugs essentieel is: “Uit schattingen van de Drug Enforcement Administration blijkt dat ongeveer 10 procent van de verhandelde drugs effectief wordt onderschept. Er glippen nogal wat ladingen door de mazen van het net. De goede inspanningen van douane, politie en gerecht blijven echter essentieel en verdienen verdere ondersteuning. Elke gram die niet wordt aangeboden op de markt is een overwinning”, besluit De Wit.