...

Atypisch Antwerpen zal blijven stralen

Foto c Jef CauwenberghsAtypisch Antwerpen zal (blijven) stralen

‘Atypisch Antwerpen’ is de naam van een nieuwe stadscampagne die van ‘t Stad een bekend en aantrekkelijk product in het buitenland moet maken . Aan de oude stadsmarketing, zoals de stralende ‘A’, wordt evenwel niet geraakt. “De campagne zal een aanvulling zijn op de al aanwezige interne communicatie.”
‘Atypisch Antwerpen’ is de naam van een nieuwe stadscampagne die van ‘t Stad een bekend en aantrekkelijk product in het buitenland moet maken . Aan de oude stadsmarketing, zoals de stralende ‘A’, wordt evenwel niet geraakt. “De campagne zal een aanvulling zijn op de al aanwezige interne communicatie.”

“Wat maakt Antwerpenaren zo speciaal? Dat het atypische mensen zijn”, vertelt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Volgens hem is ‘t Stad namelijk nog niet bekend genoeg in het buitenland. Daarom liet het stadsbestuur een externe marketingcampagne uittekenen door reclamebureau Duval Guillaume Modem.

Op de onthullingsavond van de nieuwe stadscampagne kwamen creativiteit, de haven, innovatie en multiculturaliteit naar boven al de vier grote thema’s die het DNA van de Koekenstad voor buitenstaanders duidelijk moeten maken. Antwerpen heeft volgens De Wever een heleboel troeven. “Troeven die aan de hand van die vier DNA-kenmerken voor buitenstaanders duidelijk moeten worden.”

Creatieve stad

Het eerste luik van de campagne richt zich op de creativiteit van de Scheldestad. ‘Antwerpen ademt cultuur en schoonheid’, luidt het credo. “Een station dat meer prijzen wint voor schoonheid dan stiptheid”, staat op een van de nieuwe campagneposters. Een duidelijke verwijzing naar de prijs ‘mooiste station ter wereld’, die Antwerpen-Centraal onlangs won en een kleine sneer naar de NMBS, waar de vervoersmaatschappij evenwel geen aanstoot aan neemt.

Ook gebouwen als de kathedraal, het Rubenshuis of de Sint-Anna-tunnel passeren de revue. Volgens de campagne is de rijke mix aan moderne en historische gebouwen, iets waar andere steden een moord voor zouden begaan, wat Antwerpen zo atypisch maakt. En tot slot kan ook de Antwerpse mode-industrie niet ontbreken. ‘Een stad waar de mode niet gevolgd wordt, maar gecreëerd wordt’, luidt de slogan.

Stad aan de stroom

Dat Antwerpen een bruisende stad is met een wereldhaven moet het tweede luik duidelijk maken. De Schelde speelt een belangrijke rol: de haven maakt van de stad een economische motor. Antwerpen heeft de tweede grootste chemische cluster ter wereld.

De Schelde zorgt niet enkel voor economisch succes. Ze zorgt ook voor stadsontwikkeling en plezier aan het water zoals het nog af te werken havenhuis, het MAS of de badboot. “Antwerpen is een stad die constant in verandering is en zich heruitvindt, net als de getijden van het water”, leggen de makers uit.

Een innovatieve kennisstad

Het derde gedeelte van de campagne richt zich op het innovatieve dat de stad te bieden had en heeft. “Denk maar aan de boekdrukkunst of de verlostang waarvan de bakermat in de Koekenstad ligt. De talloze afstudeerrichtingen en 44.000 studenten (evenveel als Leuven) maken van Antwerpen een echte studentenstad. De Antwerpse hogescholen en universiteit zijn steeds bezig met nieuw onderzoek en research naar nieuwe technologieën of theorieën. Daarnaast is de Scheldestad een broeinest van jonge ondernemingen en pop-ups”, lezen we.

Metropool op mensenmaat

Het vierde en laatste luik focust op de multiculturaliteit van de stad. Een dorp met 174 verschillende nationaliteiten. Een mix die zorgt voor succes op zowel economisch (multinationals in haven of diamantairs in de binnenstad), culinair als cultureel vlak. En dat is net wat ook burgemeester Bart De Wever (a)typisch Antwerpen vindt: “Antwerpen is een pocketsize metropolis.”

“De campagne zal een aanvulling zijn op de al aanwezige interne communicatie”, verduidelijkt Karel Vinck van reclamebureau Duval Guillaume Modem. Iets waar Bart De Wever hem in bijtreedt: “Deze campagne is extern en moet Antwerpen bekender maken in het buitenland. Elementen uit de campagne van het vorige stadsbestuur verdwijnen niet. Integendeel: de stralende A wordt nu zelfs een flexlogo dat voor meerdere zaken, zoals de Zoo, kan gebruikt worden.”

De opstart van de nieuwe campagne kostte 300.000 euro en zal de komende drie jaar nog 6,5 miljoen euro kosten.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Jef Cauwenberghs